Skip to main content

Τόνωση των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ

Στην ώθηση των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ, με αφορμή την κατάργηση από τις 5 Απριλίου της αμερικάνικης βίζας, στοχεύει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).
Στην ώθηση των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ, με αφορμή την κατάργηση από τις 5 Απριλίου της αμερικάνικης βίζας, στοχεύει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒΕ, το 2008 οι ελληνικές εξαγωγές προς ΗΠΑ ανήλθαν σε 885,3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά σχεδόν 28%, σε σχέση με το 2007. Πάντως, στο ενδεκάμηνο 2009 σημείωσαν κάμψη κατά 14%, με την πτώση να τροφοδοτείται από το πλήγμα που δέχτηκε ο κλάδος μετάλλων (-44%).

Τα μέλη του ΣΕΒΕ ενημερώθηκαν για το νέο πρόγραμμα απαλλαγής βίζας από τη γενική πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Κάθριν Κέι, στο πλαίσιο διευρυμένης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου στις εγκαταστάσεις του Αμερικανικού Προξενείου.

Σύμφωνα με την κα Κέι, το πρόγραμμα ισχύει μόνο για άτομα με έγκυρο ελληνικό διαβατήριο, που έχει ενσωματωμένο ηλεκτρονικό τσιπ και έχει εκδοθεί μετά τις 26/8/2006, ενώ η ηλεκτρονική έγκριση ταξιδίου (γνωστή διεθνώς ως ESTA) μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τουριστικά ή επαγγελματικά ταξίδια, από τα οποία δεν προκύπτει αμοιβή και για παραμονή στις ΗΠΑ έως 90 ημέρες. Έχει ισχύ δύο ετών, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση στη διεύθυνση https://esta.cbp.dhs.gov και να συμπληρώσουν το έντυπο για την ΕSTA.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο εμπορικός ακόλουθος της αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, Ντέιβιντ ΜακΝιλ, ενημέρωσε -μέσω τηλεδιάσκεψης - τους επιχειρηματίες για τις διαθέσιμες υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, καθώς και για τη βοήθεια που παρέχεται σε αμερικανικές εταιρίες ώστε να γνωρίσουν και να αναπτύξουν επαφές με αντίστοιχες ελληνικές.

Το εμπορικό τμήμα της Πρεσβείας εργάζεται επίσης για τη διευκόλυνση επαφών ελληνικών-αμερικανικών εταιριών, σε περίπτωση που Έλληνες επιχειρηματίες θέλουν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ.

Οι ελληνικές εξαγωγές τοποθετούν τη χώρα μας στη 17η θέση των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ. Την πρώτη θέση μεταξύ των εξαγόμενων προς ΗΠΑ ελληνικών προϊόντων κατέχουν -σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ- τα πετρελαιοειδή, με συνεισφορά 30,9% το 2008, ενώ στη δεύτερη βρίσκονται τα μέταλλα και στην τρίτη τα τρόφιμα.

ZENITH