Skip to main content

Τουρκία: Σημαντική η συνεργασία με τη Ν. Κορέα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

Τη σημασία που αποδίδει η χώρα του στη συνεργασία με τη Νότια Κορέα, σε ό,τι αφορά στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στις τουρκικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Α
Τη σημασία που αποδίδει η χώρα του στη συνεργασία με τη Νότια Κορέα, σε ό,τι αφορά στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στις τουρκικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Η πυρηνική ενέργεια είναι εκ των «ων ουκ άνευ» για την Τουρκία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας από το βήμα συνάντησης Τούρκων και Νοτιοκορεατών επιχειρηματιών, στη Σεούλ.

Ο κ. Γκιούλ αναφέρθηκε στις στενές, φιλικές σχέσεις μεταξύ της χώρας του και της Ν. Κορέας, επισημαίνοντας πως «οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις θα πρέπει να ανέλθουν στο εξαίρετο επίπεδο των πολιτικών δεσμών (των δύο χωρών)».

Αφού επεσήμανε ότι ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Ν. Κορέας ανέρχεται σε 3 δισ. δολ., ο κ. Γκιούλ διευκρίνισε ότι το 93% αυτού αφορά εξαγωγές της Ν. Κορέας προς την Τουρκία.

«Θα πρέπει να βελτιώσουμε αυτή τη μη ισορροπημένη κατάσταση στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών. Υπάρχουν πολλά πράγματα, που θα μπορούσε η Τουρκία να πουλήσει στη Ν. Κορέα, μια χώρα που έχει από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο», εκτίμησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο ίδιος κάλεσε τους Νοτιοκορεάτες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας πως η χώρα του προσφέρει πολλές ευκαιρίες στους ξένους επενδυτές.

ZENITH