Skip to main content

Τουρκικής καταγωγής ο Τσίπρας, ισχυρίζεται η Sabah

Άκρως προκλητικό είναι σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah η οποία αναφέρει πως η αυθεντική καταγωγή του Έλληνα πρωθυπουργού είναι από την Τουρκία.

Άκρως προκλητικό είναι σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah η οποία αναφέρει πως η αυθεντική καταγωγή του Έλληνα πρωθυπουργού είναι από την Τουρκία.

Επικαλούμενη δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας Hudut Daily που εκδίδεται στην βορειοδυτική επαρχία της Αδριανούπολης, η αγγλική έκδοση της Sabah σημειώνει ότι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας «είναι εγγονός μίας οικογένειας που είχε μετακομίσει στην Ελλάδα από τη βορειοδυτική επαρχία της Τουρκίας Κιρκλαρέλι». Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα δεν πραγματοποιεί καμία αναφορά στην ελληνική ταυτότητα της οικογένειας του κ. Τσίπρα, ούτε, βέβαια, στην ανταλλαγή πληθυσμών.

Η Hudut Daily ανέφερε την Πέμπτη ότι η αυθεντική καταγωγή του 40χρονου Αλέξη Τσίπρα είναι από την Τουρκία. Ισχυριζόμενη ότι ο Τσίπρας είναι το εγγόνι μίας οικογένειας που διέμενε στο χωριό Μπαμπέσκι του Κιρκλαρέλι πριν μετακομίσει στην Ελλάδα, η καθημερινή εφημερίδα σημειώνει ότι ο Nevzat Çolak, τοπικός επικεφαλής του αριστερού κόμματος της Τουρκίας ÖDP (Κόμμα της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης) δήλωσε πως έχει συναντήσει τον Τσίπρα όταν εκείνος επισκέφθηκε την περιοχή Εργίνη το 2010.

Ο Çolak υποστηρίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τού είχε εκμυστηρευτεί πως «η πραγματική του καταγωγή ήταν από ένα χωριό στο Κιρκλαρελί και πως ένιωθε ότι ήταν στην πατρίδα του όταν πήγε στη βορειοδυτική Τουρκία». Στη συνέντευξή του, ο ίδιος τον περιέγραψε ως «μια ευχάριστη και προσγειωμένη προσωπικότητα».

Το Κιρκλαρελί, πρώην Σαράντα Εκκλησιές, είναι πόλη της Τουρκίας, πρωτεύουσα της ομώνυμης (μεγαλύτερης) επαρχίας του ομώνυμου νομού, στην βορειο-Ανατολική Θράκη, επί της Ευρωπαϊκής Τουρκίας, ανατολικά της Αδριανούπολης.

Πιθανολογείται ότι βρίσκεται στη θέση που ήταν κατά τη αρχαιότητα η ελληνική πόλη «Καρπούδαιμον», όπως αναφέρει ο Πτολεμαίος. Ο πληθυσμός της αριθμεί περίπου 53.000 κατοίκους, με σημαντικό ποσοστό τσιγγάνων, οι οποίοι υπολογίζονται μεταξύ 15.000 και 25.000.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας γεννήθηκε στην Αθήνα. Η μητέρα του κατάγεται από την Ελευθερούπολη Καβάλας και ο πατέρας του από το Αθαμάνιο της Άρτας.

ZENITH