Skip to main content

Τους 51 έφτασαν τα θύματα της νέας γρίπης στην Ελλάδα

Άλλα τέσσερα άτομα προστέθηκαν στη μαύρη λίστα των θυμάτων της νέας γρίπης, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 51, στη χώρα μας. Περίπου 300.000 Έλληνες έχουν εμβολιαστεί για τη νέα γρίπη.
Άλλα τέσσερα άτομα προστέθηκαν στη μαύρη λίστα των θυμάτων της νέας γρίπης, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 51, στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΕΠΥ, απεβίωσαν οι παρακάτω ασθενείς, επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης (Η1Ν1):

- Άνδρας 73 ετών, με χρόνιο αναπνευστικό και καρδιαγγειακό νόσημα
- Γυναίκα 86 ετών, με χρόνιο αναπνευστικό και καρδιαγγειακό νόσημα
- Άνδρας 22 ετών, παχύσαρκος
- Άνδρας 56 ετών, με υποκείμενο νόσημα (Σακχαρώδη Διαβήτη)

Επίσης εισήχθησαν και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση οι παρακάτω ασθενείς, επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης (Η1Ν1):

- Άνδρας 35 ετών με υποκείμενο νόσημα (Σακχαρώδη Διαβήτη)
- Γυναίκα 40 ετών, παχύσαρκη
- Άνδρας 29 ετών, χωρίς υποκείμενο νόσημα
- Γυναίκα 40 ετών, παχύσαρκη

Πάνω από 300 οι ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων της νέας γρίπης

Πάνω από 300 είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες από το πανδημικό εμβόλιο της νέας γρίπης που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα. Οι δέκα από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων για τη νέα γρίπη είναι πιο σοβαρές, όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), και είναι κυρίως νευρολογικές διαταραχές και αλλεργικές εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΦ, μέχρι και την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου χορηγήθηκαν 212.217 δόσεις εμβολίων για τη νέα γρίπη με βάση τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Στο διάστημα αυτό, οι αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών των δύο εμβολίων για τη νέα γρίπη, που στάλθηκαν στον ΕΟΦ ανέρχονται σε 323, εκ των οποίων οι 69 προέρχονται από επαγγελματίες υγείας και οι 254 από πολίτες.

Οι περισσότερες από τις αναφορές αφορούν σε αναμενόμενες μη σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και είναι σύμφωνες με τις πληροφορίες που περιέχονται στις οδηγίες χρήσης  των δύο εμβολίων (Focetria και Pandemrix). Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τοπικές αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, γενικά συμπτώματα (πυρετός, ναυτία, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, κακουχία) και γαστρεντερικές διαταραχές (διάρροια, εμετοί).
 
Οι αναφορές για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων για τη νέα γρίπη

Δέκα αναφορές για τις παρενέργειες των εμβολίων της νέας γρίπης κρίθηκαν ως σοβαρές και σε αυτές περιγράφονται ανεπιθύμητα συμβάντα:

- Τέσσερα περιστατικά με αλλεργικές εκδηλώσεις (οίδημα υπερώας, δυσκαταποσία, αλλεργική αντίδραση, αντίδραση υπερευαισθησίας, ερύθημα προσώπου και τραχήλου αμέσως μετά τη χορήγηση του εμβολίου).
- Έξι περιστατικά με νευρολογικές διαταραχές (οπτική νευρίτιδα, γενικευμένος τρόμος, αδυναμία εκφοράς λόγου, διαταραχή επιπέδου συνείδησης, εντοπισμένο αίσθημα αιμωδίας, δυσκολία στη βάδιση).
- Ένα περιστατικό με συνυπάρχουσα μεταβολική διαταραχή (διαβητική κετοξέωση).

Σημειώνεται ότι κάθε αναφορά περιστατικού μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες από μία ανεπιθύμητες ενέργειες. Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι τα συμπτώματα που περιγράφονται σε κάποιες αναφορές ενδέχεται να μην σχετίζονται με τον εμβολιασμό, αλλά να προκύπτουν από υποκείμενη παθολογική κατάσταση ή συγχορηγούμενα φάρμακα.

Έχουν εμβολιαστεί για τη νέα γρίπη περίπου 300.000 Έλληνες

Στο μεταξύ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού έναντι της πανδημίας γρίπης  Η1Ν1 συνεχίζεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού στα εμβολιαστικά Κέντρα της χώρας.

Την Παρασκευή 11.12.2009 εμβολιάσθηκαν 8.237 άτομα και η τηλεφωνική γραμμή 1135 δέχθηκε 12.568 κλήσεις. Από τις 16.11.2009, ημέρα έναρξης του προγράμματος εμβολιασμού, μέχρι και τις 11.12.2009, έχουν εμβολιασθεί συνολικά 300.484  άτομα και η τηλεφωνική γραμμή 1135 έχει δεχθεί 401.048 κλήσεις.

ZENITH