Skip to main content

Τραπεζάκια τέλος δίπλα στη θάλασσα

Υπ' ατμόν οι εστιάτορες για την ΚΥΑ που τους απαγορεύει να βγάζουν τραπεζοκαθίσματα στον αιγιαλό. Για μέτρο ολικής καταστροφής κάνουν λόγο επιχειρηματίες του κλάδου.

του Αλέξανδρου Μητάκη

mitakis@voria.gr

Τσίπουρο και μεζές δίπλα στο κύμα... τέλος, με απόφαση της κυβέρνησης. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών φέρνει τα πάνω κάτω, στο παραπέντε της έναρξης της φετινής τουριστικής περιόδου, καθώς απαγορεύει την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον αιγιαλό από τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος εστίασης (ταβέρνες, ουζερί, εστιατόρια, ψητοπωλεία κα). Μάλιστα, προειδοποιεί τους παραβάτες με βαριά πρόστιμα.

Το μέτρο έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση και απόγνωση στους επαγγελματίες του κλάδου, που αριθμούν πολλές χιλιάδες πανελλαδικά, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των εστιατορίων και ταβερνών στα ελληνικά νησιά και τις παραλίες βγάζει τραπέζια δίπλα στη θάλασσα. «Η θάλασσα και οι ακτές είναι το σήμα κατατεθέν της Ελλάδας. Ο τουρίστας, αλλά και ο Έλληνας, θέλει να πιει το ούζο του και να φάει τα ψάρια του στη θάλασσα. Ποιος επιχειρηματίας δεν θα το προσφέρει αυτό στον πελάτη; Είναι τρελά πράγματα», τονίζει χαρακτηριστικά στη Voria.gr ιδιοκτήτης ταβέρνας στη Χαλκιδική.

Ένα ακατανόητο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης ΚΥΑ της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός ότι από την εν λόγω απαγόρευση, που πλήττει βάναυσα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της εστίασης, εξαιρούνται τα ξενοδοχεία, τα οποία θα μπορούν να νοικιάζουν κανονικά την παραλία και να βγάζουν ξαπλώστρες και τραπεζάκια, με τον περιορισμό να είναι τουλάχιστον πέντε μέτρα πίσω από την ακτογραμμή.

«Και μόνο για το ότι εξαιρούνται από το μέτρο τα μεγάλα ξενοδοχεία, μας κάνει να ελπίζουμε ότι πρόκειται για μία απόφαση που ελήφθη λανθασμένα, και υπό την πίεση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Ελπίζω κάποιος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας, να έκανε απλά ένα λάθος και να διορθωθεί», υπογραμμίζει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορών-Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Γκόφας.

Ο ίδιος επισημαίνει πως η συγκεκριμένη απόφαση είναι η χειρότερη δυνατή που θα μπορούσε να ληφθεί, λίγο πριν ξεκινήσει η θερινή τουριστική περίοδος, την οποία περιμένουν εναγωνίως χιλιάδες επιχειρηματίες, για να βγάλουν τα σπασμένα της χρονιάς. «Η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη. Είναι σαν να λέει η κυβέρνηση ότι από αύριο απαγορεύεται να βάζουμε βενζίνη. Φαίνεται πως κάποιοι κρύβονται πίσω από τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες τους», σημειώνει ο κ. Γκόφας, υπογραμμίζοντας πως η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στις παραλίες, εφόσον γίνεται σύμφωνα με τον νόμο, δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα το περιβάλλον. «Δεν υπάρχει κανένας επιχειρηματίας που δεν θα προσέξει και δεν θα έχει καθαρό τον χώρο όπου βγάζει τραπέζια. Αυτό είναι το σπίτι του. Ναι, να υπάρχουν αυστηρά όρια και πλαίσια για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, αλλά ο πλήρης αποκλεισμός είναι εκτός τόπου και χρόνου», λέει χαρακτηριστικά.

Άμεση προβλέπεται να είναι η αντίδραση της ΓΣΕΒΕΕ, το νομικό τμήμα της οποίας σχεδιάζει προσφυγή στα δικαστήρια κατά της ΚΥΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τους δεκάδες χιλιάδες επιχειρηματίες που πληρώνουν μισθώματα στους ΟΤΑ για τη χρήση αιγιαλού (30.000 – 50.000 ευρώ ετήσιο ενοίκιο κατά μέσο όρο), το κράτος εισπράττει περί τα 10-15 δισ. ευρώ τον χρόνο, ποσό που, η είσπραξη του οποίου, τίθεται πλέον εν αμφιβόλω.

«Όλη η Χαλκιδική θα πληγεί από αυτό το μέτρο. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να βγάλουμε τραπέζια, όταν πληρώνουμε κανονικά το ενοίκιο και τηρούμε τον νόμο. Πρόκειται για καραγκιοζιλίκια από ανθρώπους που δεν ξέρουν τι τους γίνεται», δηλώνει στη Voria.gr ο κ. Οδυσσέας Καλόγηρος, ιδιοκτήτης της ψαροταβέρνας «Διαμαντής», στη Σίβηρη Χαλκιδικής.

«Περιμένουμε 45-50 ημέρες το καλοκαίρι να δουλέψουμε και έρχεται η κυβέρνηση και μας λέει “δεν σας αφήνω”. Αν δεν μπορέσω να βγάλω τραπέζια, πώς θα έχω δουλειά και πώς θα κρατήσω τους υπαλλήλους μου, οικογενειάρχες με τους οποίους δουλεύω χρόνια; Η Ελλάδα είναι ήλιος, θάλασσα και παραλία, ας το καταλάβουν στην κυβέρνηση πριν μας καταστρέψουν», συμπληρώνει ο ίδιος.

Η ΚΥΑ για τον αιγιαλό έχει φέρει αναστάτωση και σε αρκετούς παραλιακούς δήμους της χώρας, όπως για παράδειγμα ο δήμος Θερμαϊκού, με παραλιακό μέτωπο 52χλμ, και πολλές δεκάδες ταβέρνες και εστιατόρια στις παραλίες της Περαίας, της Αγίας Τριάδας και των Νέων Επιβατών. Ο δήμαρχος, Γιάννης Μαυρομάτης, καταγγέλλει την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για μια πρωτοφανή απόφαση.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία απαγορεύονται τα τραπεζάκια στην παραλία. Είναι μια απαράδεκτη απόφαση, που πλήττει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες του δήμου και πρέπει να αποσυρθεί επειγόντως», δηλώνει στη Voria.gr ο δήμαρχος.

Ο κ. Μαυρομάτης έχει ήδη στείλει επιστολές τόσο προς την ΠΕΔΚΜ όσο και προς το ΔΣ της ΚΕΔΕ, το οποίο θα συζητήσει για το θέμα κατά τη Γενική του Συνέλευση, στις 22 Απριλίου. «Το θέμα αφορά χιλιάδες επαγγελματίες, ενώ είναι αυτονόητα σημαντικό για μια χώρα που έχει ακτογραμμή 17.500 χιλιομέτρων και βασική οικονομική δραστηριότητα τον τουρισμό. Οι καταστηματάρχες των παράλιων δήμων εξασφαλίζουν σχεδόν την επιβίωση των οικογενειών τους σε ετήσια βάση μέσω της μίσθωσης και χρήσης από τους οικείους ΟΤΑ των τραπεζοκαθισμάτων επί του αιγιαλού τους καλοκαιρινούς μήνες, που η κατανάλωση σε αυτά τα καταστήματα είναι κατά πολύ μεγάλο ποσοστό αυξημένη σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Θερμαϊκού.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Θερμαϊκού επισημαίνει ότι αν ισχύσει η ρύθμιση «βλάβη θα προκύψει κατ’ αναγωγή σε πολλούς ακόμη κλάδους, ήτοι στον κλάδο του τουρισμού, αλλά και της εστίασης».

Επίσης, ο κ. Μαυρομάτης επικοινώνησε με το σύνολο των βουλευτών της Β΄ Θεσσαλονίκης, αλλά και με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ενημερώνοντας για ένα θέμα ζωτικής σημασίας για την οικονομία των παραλιακών περιοχών, όπως είναι ο δήμος Θερμαϊκού.

Αναλυτικά η ΚΥΑ εδώ.

ZENITH