Skip to main content

Τρεις συν μια ομάδες μέσα στην κυβέρνηση

Οι «προεδρικοί», οι «ριζοσπάστες» και οι «συγκυβερνήτες»: Πώς σκιαγραφούνται τα τρία στρατόπεδα στα οποία είναι χωρισμένο το υπουργικό συμβούλιο.

Οι έχοντες γνώση του κυβερνητικού παρασκηνίου επιμένουν: Αυτή τη στιγμή, το υπουργικό συμβούλιο είναι σπασμένο στα τρία! Τι εννοούν; Ότι ουσιαστικά έχουν διαμορφωθεί, από την πρώτη κιόλας μέρα, τρία στρατόπεδα στο εσωτερικό της, με βάση τις όποιες πολιτικές καταβολές τους. Συγκεκριμένα:

Το πρώτο στρατόπεδο είναι αυτό το οποίο αποτελείται από τους «προεδρικούς», δηλαδή τους ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι είναι και ομοιδεάτες του, όπως κατά καιρούς έχει «καταγραφεί» στα συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στις υπόλοιπες εσωκομματικές διεργασίες.

Το δεύτερο στρατόπεδο είναι αυτό το οποίο αποτελείται από τον κ. Λαφαζάνη, τον κ. Στρατούλη κι άλλα δύο - τρία μέλη της κυβέρνησης, τα οποία προέρχονται από τον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς. Μπορεί κανείς εύκολα να τους διακρίνει, αν ρίξει μια ματιά στις δηλώσεις και στις ενέργειες των πρώτων ημερών, που ήταν προς την κατεύθυνση της ρήξης με οτιδήποτε άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση και θέτει ως αιτήματα η πλευρά των δανειστών. Ακόμη κι αν άκουσε τη πρωινή ομιλία του κ. Λαφαζάνη, σήμερα, στη Βουλή μπορούσε να αντιληφθεί πολλά.

Τέλος, υπάρχει και το τρίτο στρατόπεδο, το οποίο αποτελείται από τον κ. Καμμένο και τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Λειτουργούν ως ομάδα, παίρνουν «γραμμή» κατ' αρχήν από τον πρόεδρο τους για διάφορα ζητήματα και ενεργούν με τη λογική ότι είναι κάτι ξεχωριστό μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης.

Εννοείται ότι εκτός από τις τρεις παραπάνω ομάδες, υπάρχουν κι άλλες, μικρότερες υπο-ομάδες, όπως, για παράδειγμα, αυτή των «Πασοκογενών», η οποία, ωστόσο,  είναι τελικά πολύ μικρότερη, απ' ό,τι αναμενόταν. Το γεγονός εννοείται ότι έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στις τάξεις της, η οποία προς το παρόν δεν εκφράζεται, για ευνόητους λόγους.

ZENITH