Skip to main content

Τρέχει να τα μαζέψει η Μέρκελ

Καθησυχαστική εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, καθώς μετά τη μεσοβδόμαδη δήλωσή της ότι «το ευρώ κινδυνεύει» που προκάλεσε τρικυμία στις αγορές, σήμερα έκανε λόγο για «ευρωπαϊκή στα
Καθησυχαστική εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, καθώς μετά τη μεσοβδόμαδη δήλωσή της ότι «το ευρώ κινδυνεύει» που προκάλεσε τρικυμία στις αγορές, σήμερα έκανε λόγο για «ευρωπαϊκή σταθερότητα».

Αναλυτικότερα, η κα Μέρκελ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέηβιντ Κάμερον ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η σταθερότητα του ευρώ και εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή της για την υιοθέτηση από το γερμανικό κοινοβούλιο του πακέτου βοήθειας ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της ευρωζώνης.

Η Μέρκελ, η οποία προκάλεσε αναστάτωση στις χρηματαγορές αυτήν την εβδομάδα, σημείωσε ότι με τον Κάμερον «μίλησαν για το πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα του ευρώ ακόμη και για χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη». Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε σταθερό το ευρώ, σημείωσε η ίδια.

Παράλληλα, ο Κάμερον υπογράμμισε όσον αφορά τα κερδοσκοπικά αμοιβαία κεφάλαια (hedge funds), ότι η Βρετανία, όπου γίνεται η διαχείριση μιας μεγάλης πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών κεφαλαίων, ανησυχεί.

Παράλληλα όσον αφορά στις ακάλυπτες ανοιχτές πωλήσεις που απαγορεύτηκαν μερικώς την Τετάρτη από τη Γερμανία, ο βρετανός πρωθυπουργός δεν άσκησε άμεσα κριτική στην απόφαση του Βερολίνου, αλλά δήλωσε αναφερόμενος στα υπερβολικά ελλείμματα και τα δημόσια χρέη ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα «αίτια» των οικονομικών προβλημάτων και όχι τα «συμπτώματα». Συμπλήρωσε, δε, ότι «η Βρετανία θέλει μια ισχυρή και σταθερή ευρωζώνη».

Στην ερώτηση αν η Βρετανία σχεδιάζει να μιμηθεί την αιφνίδια απαγόρευση από τη Γερμανία των ακάλυπτων ανοιχτών πωλήσεων ορισμένων χρηματοπιστωτικών εργαλείων, ο Κάμερον απάντησε: «Στη Βρετανία αυτό θα ήταν ένα θέμα της αρμοδιότητας της Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και προφανώς θα πρέπει να σεβόμαστε τις αποφάσεις ο ενός του άλλου πάνω σε αυτά τα θέματα».

ZENITH