Skip to main content

Τρία συν ένα μυστικά για τη σημερινή έκδοση

Πόσο κρίσιμο ήταν τελικά το σημερινό αποτέλεσμα της δημοπρασίας των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου; Από πρακτικής απόψεως, ελάχιστα, από ψυχολογικής, όμως, εξαιρετικά.
Πόσο κρίσιμο ήταν τελικά το σημερινό αποτέλεσμα της δημοπρασίας των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου; Από πρακτικής απόψεως, ελάχιστα, από ψυχολογικής, όμως, εξαιρετικά. Για όσους θέλουν να αποκωδικοποιήσουν τη σημερινή υπερκάλυψη, καλό θα είναι να γνωρίζουν τα εξής:

1. Η έκδοση ήταν γνωστό εξαρχής ότι θα σαρωθεί από ελληνικές τράπεζες. Οι τελευταίες «επένδυσαν», με καλό επιτόκιο, σε τίτλους του δημοσίου, τους οποίους τώρα θα βάλουν ενέχυρο στην ΕΚΤ, για να πάρουν ρευστότητα με χαμηλό κόστος. Άρα, θα είναι διπλά ωφελημένες.

2. Η έκδοση ήταν επίσης εξαρχής γνωστό ότι θα πετύχει, από τη στιγμή που είχε τόσο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και απευθύνονταν, κατ’ αυτόν τον τρόπο, αποκλειστικά στην εσωτερική αγορά. Άρα, το πρώτο βήμα της χώρας για την επιστροφή στο «ελεύθερο χρήμα», έγινε υπό συνθήκες θερμοκηπίου.

3. Η έκδοση αρχικά υπήρχε μια σκέψη να γίνει για ετήσια έντοκα, έτσι ώστε να μπουν και ξένοι επενδυτές. Επικράτησαν, όμως, ψυχραιμότερες απόψεις, υπό την έννοια ότι υπήρχε ο κίνδυνος να ξεφύγουν τα επιτόκια και η όλη ιστορία να μετατραπεί σε μπούμερανγκ.

4. Η έκδοση, ωστόσο, παρά τα όποια μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν και το καθεστώς προστατευτισμού που ίσχυσε, έχει πολύ μεγάλη αξία. Κι αυτό γιατί συνιστά το πρώτο βήμα ενός πολύ μεγάλου ταξιδιού. Που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εκεί στις αρχές του 2012, όταν η ελληνική οικονομία θα μπορεί να δανείζεται ελεύθερα από τις αγορές.

ZENITH