Skip to main content

Τριάντα έξι χρόνια από το Πολυτεχνείο

Κορυφώνονται σήμερα στις τρεις το μεσημέρι οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου με την καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία. Διακριτική η παρουσία της αστυνομίας.Οι εκδηλώσεις στ
Κορυφώνονται σήμερα στις τρεις το μεσημέρι οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Έξι χιλιάδες περίπου αστυνομικοί- δύο χιλιάδες λιγότεροι από πέρσι- θα επιβλέπουν τις εκδηλώσεις με διακριτική παρουσία.

Όπως τόνισε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, μετά από σύσκεψη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, συμφωνήθηκε οι αστυνομικοί να επεμβαίνουν εάν χρειαστεί σε χώρους εκτός των ιδρυμάτων, δεδομένου ότι η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα προασπίζεται το εσωτερικό των πανεπιστημίων.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα περιφρουρεί τις εκδηλώσεις, τόσο στον χώρο του Πολυτεχνείου, όσο και κατά τη διάρκεια της πορείας, ενώ εντός του ιδρύματος θα βρίσκεται ομάδα περιφρούρησης από φοιτητές, καθηγητές και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων.

Στη Θεσσαλονίκη η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 4.30 το απόγευμα στο προαύλιο της Πολυτεχνικής ενώ οι φοιτητικοί σύλλογοι θα συγκεντρωθούν στις  5.30μμ στο Πολυτεχνείο και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το Αμερικανικό Προξενείο.

Κάρολος Παπούλιας

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου αναφέρει: «Το Πολυτεχνείο είναι για όλους μας σημείο αναφοράς, αιτία συλλογικού αυτοσεβασμού και πεποίθησης ότι από το σκοτάδι μπορεί να έρθει το φως.

»Είναι μία επέτειος που επιβάλει πέρα από τις τιμές στους αγωνιστές της εξέγερσης περίσκεψη και την επιστροφή στο ερώτημα αν το ψωμί φτάνει για όλους, αν η παιδεία είναι αυτή που αξίζει στα παιδιά μας, αν η ελευθερία είναι πλήρης και αδιαπραγμάτευτη για τις μειοψηφίες.

»Οι αγωνιστές του αντιχουντικού αγώνα αποτελούν πρότυπο συμπεριφοράς, στάσης ζωής, αξιακού κώδικα και τους οφείλουμε περισσότερα από όσα καταθέτουμε.

»Οι εξεγέρσεις συνήθως συμβαίνουν χωρίς προγραμματισμό, χωρίς σχέδιο και από ανθρώπους που μπορεί αργότερα να μετανιώσουν ή να αλλάξουν. Στην πραγματικότητα δεν ανήκουν σε αυτούς που τις προκαλούν αλλά σε εκείνους στο όνομα των οποίων εκδηλώνονται. Και είναι σχεδόν πάντα εκφράσεις ανάτασης και διεκδίκησης της νέας γενιάς που προηγείται όταν πρόκειται για τις μεγάλες ανατροπές. Είναι αυτός ένας από τους λόγους για τους οποίους οι νέοι άνθρωποι δικαιούνται την κατανόησή μας ακόμη και για τα λάθη τους».

Γιώργος Παπανδρέου

Με τα πόδια, και με λίγα λουλούδια στα χέρια, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πήγε στο Πολυτεχνείο και απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «ο αγώνας είναι πάντα επίκαιρος. Ο πολίτης», πρόσθεσε, «πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής, σίγουρος με ελπίδα και προοπτική. Γι΄ αυτό παλεύουμε και εμείς σήμερα», είπε ο πρωθυπουργός.

ΝΔ

Σε ανακοίνωσή του για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος αναφέρει: «Η σημερινή επέτειος ενός ανιδιοτελούς αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία, θυμίζει σε όλους μας ότι πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι για τη σημερινή Ελληνική Δημοκρατία. Μια δημοκρατία ακλόνητα ισχυρή. Ισχυρότερη όσο ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη Ιστορία μας. Αυτήν την ισχυρή δημοκρατία θα πρέπει να την κάνουμε ακόμα καλύτερη, ακόμα πιο ουσιαστική. Αυτή είναι η σημερινή και ταυτόχρονα διαρκής πρόκληση δημοκρατίας, που οφείλουμε, όλοι μαζί, να κερδίζουμε κάθε μέρα».

ΚΚΕ

Σε μήνυμά του το ΚΚΕ, αναφέρει ότι η Κεντρική Επιτροπή του «καλεί την εργατική τάξη, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού, να τιμήσουν τη λαϊκή εξέγερση του Νοέμβρη 1973, με δυνάμωμα της πάλης, για να αποκρούσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΕΕ και οι μεγάλοι επιχειρηματίες, με τη σύμφωνη θέση της ΝΔ».

ΣΥΡΙΖΑ

Η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σε μήνυμά της για την 36η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αναφέρει: «Ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικής συλλογικής δράσης, πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη ζωή, αποτελεί η εξέγερση του Νοέμβρη. Ο Νοέμβρης δεν ήταν κάτι στιγμιαίο ούτε και αφορά μόνο μία γενιά.  Με το «Ψωμί -Παιδεία -Ελευθερία» παρέλαβε από τη γενιά της αντίστασης μία βαριά, πολύτιμη σκυτάλη. Άνοιξε μέτωπο διαρκές, με τη φτώχια και την κοινωνική ανισότητα, ενάντια στο σκοταδισμό και την καταστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών, μέτωπο διαρκές για ανεξαρτησία».

ΛΑ.Ο.Σ

Στο μήνυμα του για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης αναφέρει : «Την αυθόρμητη εξέγερση των Νέων τον Νοέμβριο του 1973 χρησιμοποίησε ως άλλοθι ο Ιωαννίδης για να σταματήσει τις όποιες διαθέσεις για εκδημοκρατισμό του καθεστώτος της 21ης Απριλίου εγκαθιδρύοντας το σκληρότερο πρόσωπο της δικτατορίας. Η δικτατορία σήμερα είναι απολύτως αδύνατο να μας απειλήσει. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι κάποιοι ενδεχομένως κοινοί παρανομαστές, δεν καραδοκούν να περάσουν στρατηγικές τους, εκμεταλλευόμενοι αυτή τη φορά αυθόρμητες αναταραχές. Ας προσέχουμε για να έχουμε. Οι καιροί ου μενετοί».

Οικολόγοι Πράσινοι

«Ο εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν είναι απλώς μια γιορτή μνήμης αλλά ένα μήνυμα ελπίδας και ευθύνης, που πρέπει να σηματοδοτεί και νοηματοδοτεί κάθε φορά τον αγώνα για κοινωνικές αλλαγές, ακόμα και αν κυριαρχεί η κρίση και η απαισιοδοξία», αναφέρουν στο μήνυμά τους για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου οι Οικολόγοι Πράσινοι. Απευθύνουν πρόσκληση στην ελληνική κοινωνία «για μαζική και ειρηνική συμμετοχή ως τη δημοκρατική και φερέγγυα ασπίδα των πολιτών ενάντια στη βία».

ΕΣΗΕΜΘ

Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης σε σχετική ανακοίνωσή της για την επέτειο του Πολυτεχνείου υπογραμμίζει: «Οι Έλληνες δημοσιογράφοι, έχοντας καθήκον και δεοντολογική υποχρέωση να υπηρετούν με το έργο τους την ανάγκη για ελεύθερη έκφραση, αντιλαμβάνονται την παρακαταθήκη του Πολυτεχνείου ως ουσιαστική υπόμνηση των αξιών, που οφείλουν να προάγουν και να υπερασπίζονται.

»Η ΕΣΗΕΜΘ καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης και εκφράζει το βαθύ σεβασμό της σε όσους έχασαν ή διακινδύνευσαν την ίδια τους τη ζωή για να αποκατασταθεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θα ισχύουν για τις οδούς Εγνατίας, Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή, Αγίου Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία ΧΑΝΘ, Καρόλου Ντηλ, Βασ. Ηρακλείου, Γ΄ Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ. Λαμπράκη, και Κ. Καραμανλή.

Επίσης, από χθες το απόγευμα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων στους δρόμους Εγνατίας (από Γ΄ Σεπτεμβρίου μέχρι Βενιζέλου), Εθνικής Αμύνης (από Αγίου Δημητρίου μέχρι Τσιμισκή), Αγίου Δημητρίου (από Εθνικής Αμύνης μέχρι Κατσιμίδη), Γ΄ Σεπτεμβρίου (από οδό Αγ. Δημητρίου μέχρι Λ. Στρατού), Αγγελάκη (από Πλατεία Συντριβανίου μέχρι πλατεία ΧΑΝΘ), Αρμενοπούλου (από Μελενίκου μέχρι Εθν. Αμύνης), Τσιμισκή (από Εθν. Αμύνης μέχρι Βενιζέλου), Β.Ηρακλείου (από πλατεία Αριστοτέλους μέχρι Κ. Ντηλ), Κ.Ντηλ (από Τσιμισκή μέχρι Β. Ηρακλείου), Γρ.Λαμπράκη (από Εγνατία μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου) και Κ.Καραμανλή (από Γ΄ Σεπτεμβρίου μέχρι Κατσιμίδη).

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από ανατολικά προς δυτικά, μέσω των οδών Κατσιμίδη-Περιφερειακής Οδού-Αγ. Δημητρίου-Κασσάνδρου και από δυτικά προς ανατολικά μέσω των οδών 26ης Οκτωβρίου-Αγ.Δημητρίου και Περιφερειακής Οδού, καθώς και από τη λεωφόρο Νίκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH