Skip to main content

Τριετή παράταση της ελληνικής χρηματοδότησης «βλέπει» ο ΙΟΒΕ

Απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα σχετικά με το τι θα γίνει στην περίπτωση που μετά και το 2011 οι αγορές παραμείνουν κλειστές για τη χώρα μας.
Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο της αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους, με έξοδα της ...τρόικας, για άλλα τρία χρόνια το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι οι αγορές δεν θα έχουν διορθώσει και κατ’ επέκταση η Ελλάδα δεν θα μπορεί να βρει κεφάλαια για κάλυψη των αναγκών ρευστότητάς της από άλλες διόδους.

Πρόκειται για μια εκτίμηση η οποία διατυπώνεται για πρώτη φορά και όπως είναι φυσικό θέτει σε νέες βάσεις την υπόθεση Μνημόνιο και χρηματοδότηση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο αυτό συζητείται εδώ και αρκετό καιρό κι αποτελεί το αντίβαρο σε όλους όσοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα αναγκασθεί αργά ή γρήγορα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, για το σύνολο της κυβέρνησης γενικότερα και του οικονομικού επιτελείου ειδικότερα είναι απευκτέα κι εκτός κάθε συζήτησης. Στο ερώτημα, όμως, τι θα γίνει αν κι εφόσον οι αγορές παραμείνουν κλειστές για τη χώρα μας, ακόμα και μετά τον Δεκέμβριο του 2011, μέχρι σήμερα, πειστική απάντηση δεν είχε δοθεί.

Έρχεται, λοιπόν, τώρα ο ΙΟΒΕ για να δώσει μια σοβαρή εναλλακτική απάντηση. Αυτή η τριετία, επιπλέον, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια και θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι για να διατυπώνεται ως εκτίμηση, σίγουρα κάπου εδράζεται...

ZENITH