Skip to main content

Τριήμερο ΒΙΟΜΕ και αυτοδιαχείρισης στη Θεσσαλονίκη

Από σήμερα αρχίζουν οι εκδηλώσεις για τα δύο χρόνια αυτοδιαχείρισης του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ από τους εργαζόμενους. Πολιτικά μηνύματα, διαδηλώσεις και συναυλία.

του Τάσου Τασιούλα

Μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις "κοινωνικής οικονομίας" (αυτοδιαχείρισης) αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το τριήμερο της ΒΙΟΜΕ, που αποτελεί παράδειγμα αυτοδιαχείρισης και «σημαία» όσων υποστηρίζουν αυτή τη μορφή επιχειρηματικότητας και οικονομίας.

Το παράδειγμα της ΒΙΟΜΕ είναι σύμβολο για τους «αριστερούς», καθώς αποτέλεσε και σημείο αναφοράς των ΣΥΡΙΖΑίων, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά και των αριστερίστικων οργανώσεων και των πολιτικών σχηματισμών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Είναι γνωστές οι επισκέψεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, προτού γίνει πρωθυπουργός στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, αλλά και η στήριξη των εργαζομένων από το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, με πιο ένθερμους τα μέλη της «Αριστερής Πλατφόρμας».

Από σήμερα το απόγευμα μέχρι και την Κυριακή έχουν προγραμματιστεί συγκεκριμένες εκδηλώσεις, πολιτικού χαρακτήρα, επ’ αφορμή της συμπλήρωσης δύο χρόνων από τότε που το εργοστάσιο πέρασε στα χέρια των εργαζομένων και λειτουργεί σε καθεστώς αυτοδιαχείρισης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ αποτελούν ξεχωριστό κομμάτι από το παραδοσιακό συνδικαλιστικό κίνημα και μάλιστα προβάλλουν σε κάθε ευκαιρία την αντίθεσή τους στη «συνδικαλιστική γραφειοκρατία», κάτι που συμβαδίζει πολιτικά με την έντονη κριτική που πάντα ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα μεγάλα συνδικαλιστικά σωματεία, με τα οποία βρέθηκε σε σύγκρουση πολλές φορές.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν σήμερα στις 19.00’ στο κτήριο της ΕΡΤ3 στη Λεωφόρο Στρατού την παρουσίαση του βιβλίου «Οι ανακτημένες επιχειρήσεις της Αργεντινής» και συζήτηση με τον μεταφραστή του βιβλίου, τα εκδοτικά εγχειρήματα και τους εργάτες της ΒΙΟΜΕ, με αντικείμενο τις ομοιότητες, διαφορές, δυσκολίες και ελπίδες που γεννά το κίνημα των κατειλημμένων εργοστασίων και επιχειρήσεων στην Αργεντινή, αλλά και το «πείραμα» της ΒΙΟΜΕ.

Αύριο στις 17.30’ προγραμματίζεται διαδήλωση με συγκέντρωση στην «Καμάρα» και κεντρικά συνθήματα: «Κάτω τα χέρια από τον αγώνα της ΒΙΟΜΕ», «Τα εργοστάσια στους εργάτες, η παραγωγή στους παραγωγούς». Η διαδήλωση, σύμφωνα με τους διοργανωτές, γίνεται «για να δυναμώσουμε τη φωνή μας ενάντια σε κάθε σχέδιο που αποσκοπεί στη διάλυση του αγώνα και την εκκένωση του εργοστασίου. Αυτό το εργοστάσιο θα μείνει σε χέρια εργατικά».

Στις 19.00’ θα γίνει πανελλαδική συνέλευση εργαζομένων και αλληλέγγυων στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος», με στόχο τη διεύρυνση του δικτύου διανομής και αλληλεγγύης, να επιδιωχθούν στηρίξεις εντός και εκτός Ελλάδας και να διαδοθεί η ιδέα της εργατικής αυτοδιαχείρισης.

Την Κυριακή στις 10 το πρωί στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ προγραμματίζεται να γίνει διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες και στις 15.00’ διοργανώνεται η μεγάλη συναυλία («γενέθλιο γλέντι» το ονομάζουν οι διοργανωτές) με τη συμμετοχή μουσικών όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και ο Δημήτρης Ζερβουδάκης.

ZENITH