Skip to main content

«Τρικλοποδιά» στο ασφαλιστικό από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η πιθανότητα πολλά από τα σημεία του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου να κριθούν αντισυνταγματικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο ήδ
Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η πιθανότητα πολλά από τα σημεία του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου να κριθούν αντισυνταγματικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο ήδη διακρίνει αοριστίες και ασάφειες.

Τρία είναι τα σημεία του νομοσχεδίου τα οποία προκαλούν πονοκέφαλο και αναλυτικά πρόκειται για την ενοποίηση των Ταμείων, την κατάργηση της αναλογίας μισθού και σύνταξης και τον χρόνο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Η διάταξη που ενοποιεί σε τρία τα Ταμεία πιθανόν να κριθεί αντισυνταγματική, καθώς η ενοποίηση θα αναμείξει εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα με εκείνους που απασχολούνται στο Δημόσιο.

Όσον αφορά στη διάταξη που καταργεί την αναλογία μισθού και σύνταξης, αυτή σκοντάφτει στο άρθρο 9 του του Συνταξιοδοτικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο το ύψος της σύνταξης πρέπει να είναι ανάλογο του μηνιαίου μισθού που λάμβανε ο εργαζόμενος όταν ήταν εν ενεργεία.

Τέλος, ασαφής είναι η διάταξη που αναφέρεται στα όρια ηλικίας των δημοσίων υπαλλήλων για την έξοδο από την ενεργό υπηρεσία, αφού δεν προκύπτει με σαφήνεια ο χρόνος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια του ΕΣ συνεδριάζει σήμερα, ενώ η γνωμοδότησή του, με όλες τις επισημάνσεις, αναμένεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

ZENITH