Skip to main content

Τρισέ: Άλλο η ανάπτυξη, άλλο η δημοσιονομική προσαρμογή

Η οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ δεν επηρεάζεται από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρώπη ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Η οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ δεν επηρεάζεται από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρώπη ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο κεντρικών τραπεζιτών στη Φρανκφούρτη. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η ανάπτυξη και η δημοσιονομική προσαρμογή δεν αποκλείουν η μία την άλλη. Εξάλλου, ο Τρισέ παρατηρεί θετικά σημάδια στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε παράλληλα ότι αρκετά κράτη θα πρέπει να προχωρήσουν στη μείωση του δανεισμού τους πριν χάσουν την εμπιστοσύνη τόσο των ψηφοφόρων, όσο και των χρηματοοικονομικών αγορών. «Πολλές χώρες στον βιομηχανοποιημένο κόσμο έχουν φτάσει τα όρια της δημοσιονομικής επέκτασης. Οι δημοσιονομικές αρχές θα πρέπει να κοιτάξουν πέρα από την τρέχουσα κυκλική ανάκαμψη. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση», υπογράμμισε.

Σχετικά με τα stress tests που θαπραγματοποιηθούν στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ εκτιμά ότι θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στονευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, ενώ θεωρεί ότι η δημοσιοποίηση τωναποτελεσμάτων αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αν κάποιες τράπεζες αποτύχουν στους ελέγχους που θα διενεργηθούν, θα πρέπει να ακολουθήσουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Ο Τρισέ επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΚΤ να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών, επεσήμανε, όμως, ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια προόδου στην αναμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου για τον χρηματοοικονομικό κλάδο.

ZENITH