Skip to main content

Τρισέ: «Η ΕΚΤ δεν διορθώνει λάθη στους προϋπολογισμούς»

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι να διορθώνει τα λάθη στους εθνικούς προϋπολογισμούς, δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του στη γαλλική «Liberation
Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν είναι να διορθώνει τα λάθη στους εθνικούς προϋπολογισμούς, δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ σε συνέντευξή του στη γαλλική «Liberation», ενώ διευκρινίζει ότι η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας δεν έχει αλλάξει παρά το πρόγραμμα αγορών ευρωπαϊκών κυβερνητικών ομολόγων.

«Η κεντρική τράπεζα σε καμία περίπτωση δεν είναι εκεί για να διορθώνει τα λάθη στους κυβερνητικούς προϋπολογισμούς: λάθη για τα οποία έχουμε επανειλημμένως προειδοποιήσει», δηλώνει ο Τρισέ.

Σε ερώτηση για τον αντίκτυπο από το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ για τις αγορές κυβερνητικών ομολόγων, ο Τρισέ σημειώνει ότι «η νομισματική πολιτική είναι αμετάβλητη, καθώς θεωρούμε ότι είναι κατάλληλη για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ κάνει έκκληση για συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρώπη με στόχο τον περιορισμό των ελλειμμάτων. «Είναι λάθος να θεωρούμε ότι η δημοσιονομική αυστηρότητα βλάπτει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης», σημειώνει.

Αναφερόμενος στο θέμα των οργανισμών πιστοληπτικής αξιολόγησης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάνει λόγο για ολιγοπώλιο. «Οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας έχουν γενικά την τάση να πολλαπλασιάζουν τις κινήσεις υψηλότερα ή χαμηλότερα στις χρηματοοικονομικές αγορές», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

ZENITH