Skip to main content

Τρισέ: Καλύτερα του αναμενομένου τα στοιχεία για ευρωζώνη

Τα διαθέσιμα στοιχεία για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο του έτους είναι καλύτερα από το αναμενόμενο, σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τα διαθέσιμα στοιχεία για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο του έτους είναι καλύτερα από το αναμενόμενο, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Φρανκφούρτη.

Οι διαθέσιμοι οικονομικοί δέικτες για τη γενική οικονομική κατάσταση και την εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ σηματοδοτούν μία ενίσχυση της δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο του 2010, πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά, ο Ευρωπαίος Κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραμένει μέτρια και πάντα άνιση σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας.

Παράλληλα, ο κ. Τρισέ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των ελλειμμάτων από το 2011 και τη συμμόρφωση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. «Δεδομένης της έκτακτης δημοσιονομικής επιδείνωσης τα τελευταία δύο χρόνια, υπάρχει άμεση ανάγκη για την εφαρμογή αξιόπιστων μεσοπρόθεσμων στρατηγικών εξυγίανσης, με στόχο την ανάκτηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και τη δημιουργία περιθωρίου για δημοσιονομικούς ελιγμούς», σημείωσε.

«Επιπρόσθετα, όλες οι χώρες πρέπει να καθορίσουν αξιόπιστα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, με έμφαση στις δαπάνες, ενώ να είναι καλά προετοιμασμένες να εφαρμόσουν επιπρόσθετα μέτρα, όπου χρειαστεί, τα επόμενα χρόνια», ανέφερε και υπογράμμισε την «ιδιαίτερη ανάγκη» για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε χώρες με υψηλά δημοσιονομικά και εξωτερικά ελλείμματα.

ZENITH