Skip to main content

Τρισέ: Καμία χώρα δεν θα καταρρεύσει

Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει σε καμία χώρα μέλος να καταρρεύσει κάτω από το βάρος των χρεών της, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα.
Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει σε καμία χώρα μέλος να καταρρεύσει κάτω από το βάρος των χρεών της, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag».

 «Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό. Δεν δημιουργήσαμε τη συνθήκη του Μάαστριχτ για να οπισθοχωρήσουμε», είπε.

Παράλληλα, ο Τρισέ υπερασπίστηκε την απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει κρατικά ομόλογα, προκειμένου να περιορίσει τις εντάσεις στις αγορές και να μειώσει το κόστος δανεισμού των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. «Η κατάσταση ήταν δραματική. Η Ευρώπη ήταν το επίκεντρο της κρίσης αυτή τη φορά», ανέφερε.

Παραδέχτηκε, όμως, ότι οι κινήσεις της ΕΚΤ έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις της Γερμανίας και απέδωσε τις διαφωνίες σε παρερμηνείες. «Τις τελευταίες εβδομάδες κατάλαβα ένα πράγμα: Στη Γερμανία, κάποια πράγματα ερμηνεύονται διαφορετικά. Ο όρος περί ‘μη διάσωσης’ σημαίνει ότι δεν υπάρχει υποχρέωση να δίνονται επιδοτήσεις ή μεταφορές κεφαλαίων. Αλλά δεν σημαίνει ότι σε ειδικές περιστάσεις, μια χώρα δεν μπορεί να προσφέρει στήριξη σε μια άλλη».

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να κατακρίνει τη Γερμανία για την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας: «Εύχομαι το γερμανικό κοινό να είχε αντιδράσει με την ίδια αγανάκτηση που έδειξε όταν αποφασίσαμε να αγοράσουμε κρατικά ομόλογα και όταν παραβιαζόταν το Σύμφωνο Σταθερότητας, το 2004».

ZENITH