Skip to main content

Τρισέ: Το ευρώ θα επιβιώσει

Απόλυτη εμπιστοσύνη στο μέλλον του ευρώ υπογράμμισε πως έχει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί η επιτήρηση της πολιτικής που εφαρμόζεται.
Απόλυτη εμπιστοσύνη στο μέλλον του ευρώ υπογράμμισε πως έχει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν -Κλοντ Τρισέ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί η επιτήρηση της πολιτικής που εφαρμόζεται.

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο μέλλον του ευρώ. Ωστόσο πρέπει να ενισχύσουμε την επιτήρηση της πολιτικής που εφαρμόζεται από τον ένα και τον άλλο σε δημοσιονομικό επίπεδο. Είναι κεφαλαιώδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την απόφαση της ΕΚΤ να αφορά την αγορά κρατικών ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών, ο κ. Τρισέ τόνισε ότι τα χρήματα που θα δοθούν θα επιστραφούν. «Η ΕΚΤ δεν έχει αλλάξει νομισματική πολιτική, δεν έχει αρχίσει να τυπώνει χρήμα. Στόχος μας είναι η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Πρέπει να λαμβάνουμε γρήγορες αποφάσεις, οι οποίες δεν θέτουν σε κίνδυνο μεσοπρόθεσμα τη σταθερότητα των τιμών», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι αγοράζοντας στη δευτερογενή αγορά κρατικά ομόλογα χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσχέρειες, η ΕΚΤ θέτει φραγμό στην κερδοσκοπία και επιτρέπει στα κράτη αυτά να συνεχίσουν τη χρηματοδότησή τους στις αγορές ομολόγων με ανεκτούς όρους.

ZENITH