Skip to main content

Τρόπους για να σταματήσουν οι εργασιακές αυτοκτονίες ψάχνει η Γαλλία

Ο υπουργός Εργασίας κ. Ζαβιέ Νταρκός συνέστησε στις γαλλικές επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν συνομιλίες με τα σωματεία εργαζομένων ενώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παράσχουν ψυχολογική υποστήριξ
Με μια σειρά προτάσεων εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας κ. Ζαβιέ Νταρκός προς τις γαλλικές επιχειρήσεις ύστερα από τις 24 αυτοκτονίες υπαλλήλων στη France Telecom προκειμένου να αποτραπεί η δημιουργία άγχους προς τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα ο κ. Νταρκός είπε: «Έχουμε υποτιμήσει εδώ και καιρό τους ψυχολογικούς κινδύνους, αφού είναι ευκολότερο να καταλάβεις ότι κάποιος έχει πέσει σε υψικάμινο παρά ότι υποφέρει, ωστόσο, οι ψυχολογικοί κίνδυνοι είναι πραγματικοί, όπως καταδεικνύει με τραγικό τρόπο η κατάσταση στη France Telecom».

Η τρίτη μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη και πρώην κρατικό μονοπώλιο, μετράει ήδη 24 αυτοκτονίες υπαλλήλων από τις αρχές του 2008 , χωρίς να υπολογίζονται οι αποτυχημένες απόπειρες.

Ο υπουργός συνέστησε στις γαλλικές επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν συνομιλίες με τα σωματεία εργαζομένων μέχρι το Φεβρουάριο του 2010 προκειμένου να  μειωθεί το στρες ενώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είπε να ενημερώνουν και να παράσχουν ψυχολογική υποστήριξη στους υπάλληλους και παράλληλα προανήγγειλε τη δημιουργία ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα ο μεγάλος αριθμός αυτοκτονιών στη France Telecom οφείλονται στο άγχος που έχει προκαλέσει στους υπάλληλους η αναδιάρθρωση της επιχείρησης και η μετατροπή της από κρατικό μονοπώλιο σε ιδιωτική επιχείρηση εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού.

Χριστίνα Καραμανίδου

ZENITH