Skip to main content

Τσεκούρι στις επιδοτήσεις από Κομισιόν

Με διακοπή της εκταμίευσης κοινοτικών επιδοτήσεων που κατευθύνονται στην περιφέρεια κινδυνεύει η χώρα μας, εφόσον περάσει σχετική πρόταση που εξετάζει η Κομισιόν.
Τη διακοπή της εκταμίευσης κοινοτικών επιδοτήσεων σε αγρότες, ψαράδες και κατοίκους περιοχών με χαμηλό κατά κεφαλή εισόδημα σε όσες χώρες δεν τηρούν τον κανόνα περιορισμού των ελλειμμάτων κάτω από το 3% και των χρεών κάτω από το 60% του ΑΕΠ εξετάζει η Κομισιόν.

Η παραπάνω πρόταση περιέχεται στο κείμενο που συζητάει σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων για να ενσωματωθεί στο σχέδιο οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης που θα καταθέσει τον Οκτώβριο η ομάδα εργασίας του προέδρου της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπόϊ.

Παράλληλα, η Κομισιόν ζητά οι επιδοτήσεις να δίνονται από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, αλλά να μην πληρώνονται στη συνέχεια από την Ε.Ε, ενώ η διακοπή εκταμίευσης των επιδοτήσεων μπορεί να γίνεται ακόμα και προληπτικά, όταν διαπιστώνεται ότι η οικονομία μιας χώρας μέλους οδηγείται λόγω της κατάστασής της σε υπέρβαση των ορίων του ελλείμματος και του χρέους.

Οι παραπάνω προτάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των αλλαγών στον τρόπο εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας για την ισχυροποίηση της «οικονομικής διακυβέρνησης» στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε.

Να σημειωθεί ότι στο κείμενο δεν έχει συμπεριληφθεί η γαλλο-γερμανικήπρόταση για την αναστολή δικαιώματος ψήφου από τις οικονομίες στιςοποίες έλλειμμα και χρέος ξεφεύγουν του 3% και 60% αντίστοιχα.

ZENITH