Skip to main content

Τσίπρας: Αν μας ρίξουν στη θάλασσα, το πλοίο θα πέσει στα βράχια

Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία, είπε ο Πούτιν. Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης, δικαίωμά μας η συνεργασία με Ρωσία, είπε ο Τσίπρας και τάχθηκε κατά των κυρώσεων της ΕΕ στη Μόσχα.

Περισσότερο από δυόμισι ώρες διήρκησαν οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και στη συνέχεια των αντιπροσωπειών, στη Μόσχα.

Αμέσως μετά οι δύο άντρες υπέγραψαν συμφωνία για κοινό πρόγραμμα δράσεων για την διετία 2015-2016. Προηγήθηκε η υπογραφή των συμφωνιών από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Πούτιν στις δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η χώρα δεν είναι επαίτης να γυρνά στις χώρες και να ζητά λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημά της, καθώς το πρόβλημα είναι ευρωπαικό». Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας «μπορεί η Ελλάδα να έχει χάσει την οικονομική της δύναμη, δεν έχει απωλέσει όμως τη γεωπολιτική δυναμική της».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «στο καράβι της Ε.Ε. είμαστε συνεπιβάτες και  συνιδιοκτήτες. Όχι λαθρεπιβάτες. Αν αρχίσει ο ένας να ρίχνει τον άλλο στη θάλασσα το καράβι θα πέσει στα βράχια». Όπως είπε, «υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της χώρας και του λαού να βγουν από την κρίση. Θα έπρεπε να σταματήσουν κάποιοι να σχολιάζουν τις κινήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τη λογική ότι η Ελλάδα είναι αποικία χρέους. Έχουμε δικαίωμα να προχωράμε σε αναπτυξιακές συνεργασίες προς όφελος του λαού μας».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «είναι προς όφελος των δανειστών της Ελλάδας η ενίσχυση της οικονομίας της χώρας, μέσα από τη συνεργασία με τη Ρωσία».

«Οι ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονταν τα τελευταία χρόνια σε φάση ύφεσης. Αλλά νομίζω πως τώρα μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις» τόνισε στην αρχή της συνέντευξης Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας και εξέφρασε τη διαφωνία του με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

«Τα αντίμετρα ήρθαν να απαντήσουν σε κάποιες κυρώσεις με τη λογική των οποίων διαφωνούμε και την άποψη αυτή έχουμε καταθέσει δημόσια στους εταίρους μας. Δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική η λύση ενός οικονομικού πολέμου. Για αυτό εργαζόμαστε στο πλαίσιο της Ε.Ε. με όσες δυνάμεις έχουμε προκειμένου να προωθηθούν επιλογές διαλόγου. Για αυτό και στηρίζουμε τη συμφωνία του Μινσκ. Στόχος να καλύψουμε το χάσμα που υπήρξε στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων και όταν υπάρχει πολιτική βούληση μπορεί κανείς να βρεί τρόπους», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.



Πηγή:www.capital.gr

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις από το εξωτερικό για τις ελληνορωσικές επαφές, έστειλε το μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα και είναι αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα της να ασκεί ενεργή και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική». «Σεβόμαστε απόλυτα τις δεσμεύσεις μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και ταυτόχρονα αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες με στόχο την προώθηση συνεργασιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός. Εξήγησε ότι «δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να προχωράμε σε μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε πώς «μπορούμε να προσελκύσουμε ρωσικές επενδύσεις σε τουρισμό και υποδομές». «Συζητήσαμε για το πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, πώς μπορούν να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα στα ελληνικά προϊόντα, πώς μπορούμε να αυξήσουμε τον τουρισμό μας, πώς μπορούμε να προωθήσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή. Συζητήσαμε τις δυνατότητες επενδυτικών πρωτοβουλιών με στόχο την κατασκευή ελληνικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου» υπογράμμισε.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «έχουμε τη βούληση να κάνουμε πράξη όσα εξαγγέλλουμε», εκφράζοντας την ευχή «οι σχέσεις των χωρών να είναι εποικοδομητικές προς όφελος της συνεργασίας και της ευημερίας του ελληνικού και του ρωσικού λαού».

Απο την πλευρά του ο Πούτιν τόνισε ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να πάρει αποφάσεις σύμφωνα με τα εθνικά της συμφέροντα. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα θεωρείται «παράδοξο» υπογράμμισε.

«Αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στους διαγωνισμούς». Ο κ. Πούτιν ανακοίνωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα σε υποδομές, λιμάνια, ενέργεια.

Τόνισε ότι «θα καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να επαναφέρουμε το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών στο επίπεδο προ κυρώσεων». Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, «θα αποδώσουμε μεγάλη σημασία στον τομέα των επενδύσεων και στον τομέα της ενέργειας».

Ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι αναφέρθηκαν στο σχέδιο της μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Η Ελλάδα θα είναι ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου» υπογράμμισε και τόνισε ότι συζητήθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στον Turkish Stream. «Αν η Ελλάδα γίνει ενεργειακός κόμβος συμμετέχοντας στο Turkish Stream  θα υπάρξουν πολλά κέρδη για τη χώρα» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, εξηγώντας πως εξετάστηκε η χρηματοδότηση της δημιουργίας ενός ελληνικού αγωγού, ο οποίος θα παραλαμβάνει ρωσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.  «Turkish Stream στο ελληνικό έδαφος δεν θα υπάρξει. Θα υπάρξει ελληνικός αγωγός» διευκρίνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Ανακοίνωσε επίσης ότι «οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι διεξάγουν διαπραγματεύσεις για τον εκσυγχρονισμό του λιμένα Θεσσαλονίκης». Σχετικά με το Κυπριακό ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί μία λύση που να είναι προς όφελος όλων των κατοίκων της Κύπρου «χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις».

ZENITH