Skip to main content

Τσίπρας: Ασφαλείς οι καταθέσεις - Δεν υπάρχει (άμεσο) θέμα ρευστότητας

Διαπραγματευόμαστε, αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε και νομοθετούμε, τόνισε ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Την ικανοποίησή του για την πορεία των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

«Έχουμε έναν θετικό απολογισμό, στα πλαίσια του δυνατού. Φεύγουμε πιο αισιόδοξοι και πεπεισμένοι ότι υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης και συνεννόησης», τόνισε.

Όπως είπε, «επιβεβαιώσαμε ότι έχουμε όλοι ενιαία ανάγνωση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου», ενώ επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν υποχρεούται σε νέα υφεσιακά μέτρα, δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση, ούτε το mail Χαρδούβελη.

«Φεύγουμε με ένα πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία δεν προέκυψε ως φυσικό φαινόμενο. Χρέος δικό μας και των εταίρων μας είναι να την αντιμετωπίσουμε από κοινού», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως επιβεβαιώθηκε ότι η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν το «κλειδί» για να μπει στις ράγες η συμφωνία της 20ής Φλεβάρη.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και ότι οι υποχρεώσεις μας προς τους πολίτες της χώρας, αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι εξασφαλισμένες. «Είναι εξασφαλισμένες οι καταθέσεις στην Ελλάδα"» είπε και προέτρεψε για «ψυχραιμία» απέναντι στο «κλίμα ανασφάλειας», το οποίο, όπως υποστήριξε, ενδέχεται να καλλιεργηθεί το επόμενο διάστημα.

Απευθυνόμενος σε όσους προσπαθήσουν να καλλιεργήσουν κλίμα ανασφάλειας, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποκύψει και κάλεσε τους πολίτες να σταθούν ψύχραιμοι. «Προειδοποιώ όσους θέλουν να παίξουν με τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, ότι ματαιοπονούν», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο κ. Τσίπρας.

Ερωτηθείς πότε θα κατατεθεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι θα ήταν λάθος θα βάλουμε χρονικά όρια και στη συνάντηση για την Ελλάδα συμφωνήθηκε να μην ειπωθεί κάτι συγκεκριμένο ως προς τον χρόνο. «Είπαμε να ξεκινησουμε συντονισμένα την προσπάθεια ώστε να η λίστα να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό».

Για το κλίμα που επικράτησε στη χθεσινοβραδινή συνάντηση το χαρακτήρισε καλό και τόνισε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξέρουμε σε τι συμφωνούμε και σε τι διαφωνούμε». Μάλιστα μετέφερε και την άποψη επί του θέματος της Γερμανίδας καγκελαρίου η οποία του είπε «είναι προτιμότερο να συζητάμε μεταξύ μας παρά οι άλλοι για μας».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για προσπάθεια αποδόμησης του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, διαψεύδοντας ότι στη χθεσινοβραδινή συνάντηση του ετέθη ζήτημα Βαρουφάκη από τους εταίρους, ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση τον στηρίζει απόλυτα. 

 

 

ZENITH