Skip to main content

Tσίπρας: Αυτοσκοπός μας η λύση και όχι η ρήξη

Η διαπραγμάτευση δεν γίνεται με τελεσίγραφα και δεν τελειώνει εντός ολίγων ωρών τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Έλληνες δεν αισθάνονται πια την απαξίωση, ο λαός αισθάνεται ότι ζει και αναπνέει σε διαφορετική χώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα ανακοινώσει τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στο ναυάγιο του χθεσινού Εurogroup και το τελεσίγραφο μέχρι την Παρασκευή, τόνισε πως «η ελληνική δημοκρατία δεν απειλεί και δεν απειλείται, δεν διαλέγεται με τελεσίγραφα. Η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης. Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας όσο κι αν πιέζονται για πρώτη φορά λένε "όχι" και το εννούν».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Β.Σόιμπλε, ότι λυπάται τους Έλληνες για την κυβέρνηση που ψήφισαν, τόνισε πως έχασε την ψυχραιμία του και εκφράστηκε υποτιμητικά απέναντι στους Έλληνες. «Θα του επισημάνω ότι θα ήταν καλύτερα να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό», είπε.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε, πάντως, ατυχή στιγμή τη γελοιογραφία που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και απεικόνιζε τον Σόιμπλε με ναζιστική στολή και πρόσθεσε πως δεν εκφράζει ούτε τον ελληνικό λαό, ούτε την κυβέρνηση.

«Δεν δίνουμε έναν αγώνα μόνο στο όνομα του ελληνικού λαού αλλά στο όνομα όλων των λαών της Ευρώπης. Οι ευρωπαϊκοί λαοί προσβλέπουν σε εμάς ως έναυσμα για την αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.

«Δεν είμαστε εντολοδόχοι του παρελθόντος. Δεν βιαζόμαστε και δεν συμβιβαζόμαστε. Θα πρωτοτυπήσουμε και θα τηρήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις», υπογράμμισε. «Η διαπραγμάτευση δεν λύνεται με τελεσίγραφα. Συνεχίζεται μέχρι να βρεθεί αποδεκτή λύση», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί παραχωρήσεις στις κοινές αξίες της ΕΕ, επισημαίνοντας πως «εργαζόμαστε σκληρά για μία κοινά επωφελή συμφωνία. Θέλουμε τη λύση και όχι τη ρήξη».

Ξεκαθάρισε ότι η σωτηρία δεν θα έρθει επιμένοντας στο λάθος, όπως ζητούν δανειστές αλλά και δυνάμεις στην Ελλάδα.

«Θέλουμε συμφωνία χωρίς την τοξική παρουσία της τρόικα», συνέχισε. «Οτιδήποτε άλλο θα ήταν αποδοχή της αντίληψης ότι η δημοκρατία αποτελεί μια περιττή διαδικασία για τις χώρες που είναι σε προγράμματα στήριξης», υπογράμμισε. 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «πριν το χθεσινό Eurogroup τέθηκε υπόψη μας κοινό ανακοινωθέν, το οποίο αποδεχτήκαμε ως πλαίσιο συζήτησης. Το σχέδιο αυτό έκανε λόγο για επέκταση της δανειακής σύμβασης και όχι του μνημονίου. Ακόμη, προέβλεπε χρηματοδότηση των δράσεων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων».

«Το συγκεκριμένο σχέδιο αντικαταστάθηκε, εξωθώντας μας σε μη συμφωνία. Μας ζητούσαν να υλοποιήσουμε το μνημόνιο και να προχωρήσουμε σε μέτρα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις. Το προκλητικό έγγραφο αποδεικνύει ότι κάποιοι κύκλοι στην ευρωζώνη θέλουν να υπονομεύσουν την ελληνική κυβέρνηση», υπογράμμισε.

«Το κλίμα της δήθεν ομοφωνίας στο Eurogroup των 18 απέναντι στην Ελλάδα, δεν είναι το κλίμα που συνάντησα εγώ στις επαφές μου», συνέχισε ο πρωθυπουργός, καλώντας όλους να αναλάβουν την ευθύνη τους.

«Η διαπραγμάτευση δεν γίνεται με τελεσίγραφα και δεν τελειώνει εντός ολίγων ωρών. Συνεχίζεται και θα συνεχίζεται. Τη λύση δεν θα δώσουν οι τεχνοκράτες, αλλά οι ηγεσίες της Ευρώπης» ξεκαθάρισε.

Όπως είπε, αμέσως μετά τη ψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας, την Πέμπτη, με τη διαδικασία κατεπείγοντως θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο για την απαγόρευση των δημοπρασιών και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, «χωρίς αστερίσκους και ψιλά γράμματα».

Μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα να ψηφιστούν οι ρυθμίσεις με τη ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους.

Το επόμενο νομοσχέδιο, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, θα βάζει τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα, όπως είπε, ενώ σύντομα θα έρθουν στη Βουλή και τα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης από τις πολιτικές του μνημονίου.

ZENITH