Skip to main content

Τσίπρας: Δεν κάνουμε πίσω απ' όσα έχουμε εξαγγείλει

Μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στα όσα έχει εξαγγείλει, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας πως η λαϊκή εντολή ήταν ξεκάθαρη.

Μήνυμα ότι η κυβέρνηση «δεν θα κάνει πίσω στα όσα έχει εξαγγείλει και από όσα θεωρούμε απαραίτητα ώστε να ανασάνει η κοινωνία», έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας πως η λαϊκή εντολή ήταν ξεκάθαρη.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, «στις 25 Ιανουαρίου ο ελληνικός λαός μας ζήτησε να μπει ένα τέλος στα μνημόνια». «Γνωρίζαμε ότι η υλοποίηση αυτής της εντολής έχει δυσκολίες. Ακόμη και αυτήν την κατάσταση οικονομικής ασφυξίας» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «οι εταίροι, αν κάπου στο βάθος του μυαλού τους είχαν ότι θα ήμασταν η συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, σίγουρα τους απογοητεύσαμε». Όπως είπε, «άρχισε η Ευρώπη να συνηθίζει στην ιδέα ότι μπορούν να υπάρξουν κυβερνήσεις που πάνε κόντρα στον νεοφιλελεύθερο δογματισμό».

Για τις διαπραγματεύσεις ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δε ζήτησε ειδική μεταχείριση, αλλά ισότιμη. «Ακυρώσαμε την 5η αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος. Σταματήσαμε τα φαινόμενα εξευτελισμού υπουργών που οι τεχνοκράτες της τρόικας ανέκριναν» τόνισε ο πρωθυπουργός. Εξήγησε ότι «στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου πετύχαμε ένα πρόγραμμα - γέφυρα που δεν περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας».

Συνεχίζοντας τις αναφορές του στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με τους εταίρους της χώρας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι από εδώ και στο εξής η διαπραγμάτευση είναι πολιτική. «Οι εκλεγμένοι με τους εκλεγμένους και οι τεχνοκράτες με τους τεχνοκράτες» σημείωσε χαρακτηριστικά. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «η Ελλάδα έγινε για πέντε χρόνια οικονομικό πειραματόζωο. Τώρα κάποιοι επιθυμούν να γίνει και πολιτικό πειραματόζωο». 

Μάλιστα, μία μέρα μετά τις πληροφορίες ότι ο επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα ζήτησε να μην προχωρήσει η προώθηση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, ο κ. Τσίπρας ρώτησε: «Ποιοι έχουν το θράσος να μιλούν για μονομερή ενέργεια και κάποιοι στο εσωτερικό να το παπαγαλίζουν;». «Δεν μας τρομάζουν και δεν μας πτοούν εμάς αυτά, δεχόμαστε απειλές μέρες τώρα, είναι όμως κενές περιεχομένου» συμπλήρωσε.

Αν και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις και από εσωτερικό της χώρας αλλά και από το εξωτερικό, υποστήριξε ότι «στο εσωτερικό υπάρχουν κάποιοι τροϊκανότεροι των τροϊκανών».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, σημειώνοντας πως ήταν του Χατζηδάκη, όχι του Οργανισμού. «Στον ΟΟΣΑ, συμφωνήσαμε σε μεταρρυθμίσεις με θετικό κοινωνικό αλλά και δημοσιονομικό πρόσημο, που θα υλοποιηθούν» σημείωσε.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση σημείωσε ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια κατατίθεται στη Boυλή ένα σχέδιο νόμου που δεν μεταφράστηκε από email, αλλά γράφτηκε εδώ. Υπογράμμισε ότι είναι αρωγός στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση αρχίζει να υλοποιεί αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε στις προγραμματικές της δηλώσεις. Κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να ψηφίσουν το πρώτο νομοσχέδιο.

 

 

 

 

ZENITH