Skip to main content

Τσίπρας: Δεν συμφωνούμε με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ως «έναν δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά» χαρακτηρίζει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Tass.

Ως «έναν δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά» χαρακτηρίζει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Tass, εν όψει της επίσκεψής του στο Κρεμλίνο στις 8 Απριλίου. Παράλληλα, κάνει λόγο για αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας σε ένα νέο επίπεδο.

«Μπορούμε να έχουμε μια βάσιμη συνεργασία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξάγει τα αγροτικά της προϊόντα στη Ρωσία», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει:

«Γνωρίζετε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ένα χτύπημα στις σχέσεις αυτές (σ.σ. της Ευρώπης με τη Ρωσία) καθώς οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να αποτραπεί αυτή η χωρίς νόημα πολιτική των κυρώσεων εν μέσω των εντάσεων στην Ουκρανία».

Στη συνέντευξή του υπενθυμίζει την ένταση που δημιουργήθηκε τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων του όταν έλαβε επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ «ο οποίος θέωρησε δεδομένη την θέση της Ελλάδας υπέρ των κυρώσεων».

«Κάλεσα τόσο αυτόν όσο και την Φεντερίκα Μογκερίνι και τους είπα: Μην σκέφτεστε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι δεδομένες, η κατάσταση έχει αλλάξει και τώρα υπάρχει άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα. Και τώρα θα πρέπει να μας ρωτάτε πριν πάρετε αποφάσεις», εξιστορεί ο πρωθυπουργός.

«Δεν συμφωνούμε με τις κυρώσεις», ξεκαθαρίζει και επισημαίνει πως ο οικονομικός πόλεμος είναι τακτική αδιεξόδου.

Μάλιστα, αναφορικά με το ουκρανικό ζήτημα, ο κ. Τσίπρας τονίζει πως υποστηρίζει τη διπλωματία και θεωρεί ότι οι συμφωνίες του Μινσκ και η τήρησή τους είναι σημαντικό επίτευγμα. «Εκτιμώ ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να σταματήσει η ένταση με Ουκρανία», αναφέρει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του TASS, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως κατά την πρώτη του συμμετοχή στην Σύνοδο της ΕΕ στις 19-20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, δήλωσε στους πρωθυπουργούς και στους επικεφαλής των κρατών: «πείτε μου πώς φαντάζεστε τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη; Τη βλέπετε με τη Ρωσία στην αντίθετη πλευρά ή με τη Ρωσία στη διαδικασία ενός διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης;».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «δεν έλαβα απάντηση από πολλούς από αυτούς. Κατά την άποψή μου, η απάντηση είναι σαφής. Η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τη Ρωσία».

ZENITH