Skip to main content

Τσίπρας: Δεν θα πάμε σε αμοιβαία καταστροφική ρήξη

Δεν θα φοβηθούμε συγκρούσεις, δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις και λάθη, η ευθύνη είναι βαριά, δήλωσε ο πρωθυπουργός, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο. Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

Δεν είναι στόχος μας να οδηγηθούμε σε μια αμοιβαία καταστροφική ρήξη με τους εταίρους μας, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης.

«Θα βαδίσουμε με σταθερότητα και σιγουριά και θα κάνουμε όλα όσα πρέπει να γίνουν με διάλογο, αλλά χωρίς συμβιβασμούς. Δεν θα φοβηθούμε συγκρούσεις, δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις και λάθη», τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας έχει να αναμετρηθεί με τη σκληρή πραγματικότητα και θα είναι αδικαιολόγητη αν δεν δικαιώσει τις προσδοκίες του λαού. Η ευθύνη είναι βαριά, θα προχωρήσουμε με σχέδιο, ισχυρή βούληση και με τη δύναμη της νωπής λαϊκής εντολής».

Ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνησή του θα φέρει ένα διαφορετικό ύφος και ήθος στην εξουσία. «Δεν ερχόμαστε για να καταλάβουμε δομές και να απολαύσουμε προνόμια, αλλά για να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που ασκείται η πολιτική στη χώρα, να βάλουμε τέλος στο καθεστώς ρουσφετιού και διαπλοκής, να γίνει παρελθόν το πελατειακό κράτος και το κράτος πελάτη που εξυπηρετούσε κερδοσκοπικές επιδιώξεις λίγων εις βάρος του κοινωνικού συμφέροντος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στους υπουργούς του επεσήμανε πως θα υπάρχει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας, καλώντας τους να αποφεύγουν τις σπατάλες. «Η εξουσία που μας ανατέθηκε δεν μας ανήκει, είμαστε υπό την κρίση των πολιτών. Oι Έλληνες έχουν μεγάλες προσδοκίες από μας», ανέφερε.

Όπως είπε, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα.

Ακόμη δύο προτεραιτότητες της νέας κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και η στήριξη της οικονομίας ώστε να μπορέσει να επαναλειτουργήσει.

Τέταρτη βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να ξεκινήσει μία νέα διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους για μία αμοιβαία επωφελή λύση χωρίς «την υποχρέωση εξοντωτικών και ανέφικτων πλεονασμάτων».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, έχει εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ρεαλιστικές προτάσεις για το ζήτημα του χρέους.

Κατά τον κ. Τσίπρα, μετά τις εκλογές της Κυριακής το διεθνές κλίμα για την Ελλάδα αλλάζει, η χώρα σηκώνει κεφάλι, απόκτα διεθνή υπόσταση, συγκεντρώνει γύρω της το διεθνές ενδιαφέρον, ανακτά την αυτοπεποίθηση της και χτίζει συμμαχίες που θα της επιτρέψουν να ανοίξει τη δική της ατζέντα στο ευρωπαικό τραπέζι.

Εν όψει των επισκέψεων του Μάρτιν Σουλτς και του Γερούν Ντέισελμπλουμ στην Αθήνα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να συζητήσει καλόπιστα και συμπλήρωσε ότι «οι συζητήσεις μαζί τους θα είναι εξαιρετικά χρήσιμες και παραγωγικές».

Ο πρωθυπουργός σκιαγράφησε πάντως την τακτική που προτίθεται να ακολουθήσει έναντι των εταίρων, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν σκοπεύουμε να πάμε σε αμοιβαία καταστροφική ρήξη, δεν θα συνεχίσουμε και την καταστροφή, την πολιτική της υποτέλειας».

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις σε κάθε της βήμα, λέγοντας πως «δεν υπάρχουν νικητές και ητητμένοι».

«Θα εργαστούμε για ήπιο πολιτικό κλίμα, κρατώντας τη συζήτηση, τον αναγκαίο διάλογο σε ένα πλαίσιο πολιτικού πολιτισμού», κατέληξε.

ZENITH