Skip to main content

Τσίπρας: Εδώ που φθάσαμε, δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής

Είναι κόκκινη γραμμή η ένταξη μέτρων λιτότητας στη συμφωνία με τους Ευρωπαίους, τόνισε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί παράταση του μνημονίου.

Τη θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητάει παράταση του μνημονίου επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Όπως είπε, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για ένα πρόγραμμα-γέφυρα, με το οποίο ζητεί χώρο και χρόνο, και στο οποίο δεν θα υπάρχει λιτότητα. «Είναι κόκκινη γραμμή η ένταξη μέτρων λιτότητας στη συμφωνία με τους Ευρωπαίους».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «δεν ζητάμε νέα δάνεια, αλλά συγκεκριμένες διευκολύνσεις, όπως η επιστροφή των χρημάτων από τα κέρδη της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα, όπως το απόθεμα του ΤΧΣ που θα χρησιμεύσει στην εξυγίανση των κόκκινων δανείων»

Η μικρή Ελλάδα υπερασπίζεται την ενωμένη Ευρώπη, την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία, τόνισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως τις επόμενες ημέρες, θα κριθεί εάν η Ευρώπη θα διατηρήσει τη συνοχή της και θα αλλάξει.

«Στο Eurogroup της Τετάρτης θα βρίσκεται εκτός από τον Γιάννη Βαρουφάκη 10 εκατ. Ελληνίδες και Έλληνες», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «εδώ που βρισκόμαστε, δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στην εποχή των μνημονίων και της υποτέλειας».

Όπως είπε, «δεν διαπραγματευόμαστε το μνημόνιο, έχει ακυρωθεί από τον ελληνικό λαό, αλλά διαπραγματευόμαστε τη δανειακή σύμβαση».

«Αν αποδεχτούμε ότι θα συνεχίσουμε ακριβώς από το σημείο που το άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα ήταν σαν να παραδεχόμαστε ότι η δημοκρατία δεν έχει κανένα νόημα, και μάλιστα στην χώρα που τη γέννησε», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός είπε πως «αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες παίζουν με τη φωτιά, το διχασμό και την αποσταθεροποίηση, ενισχύοντας τον ευρωσκεπτικισμό», ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα είναι ο πιο φιλοευρωπαϊκός εταίρος.

Σχολιάζοντας τη σκληρή στάση της γερμανικής κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας είπε πως «η Γερμανία τραυματίζει τον ίδιο της τον εαυτό, την ίδια την Ευρώπη. Την προειδοποιούμε πως ηγέτιδες δυνάμεις αποκτούν την δύναμή τους με την αλληλεγγύη και την πειθώ, όχι με την εξόντωση. Δεν ξέρουμε ποια είναι η εναλλακτική πρόταση της Γερμανίας».

Η κυβέρνηση πριν καν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, διαχειρίζεται μία σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση και δέχεται πιέσεις και εκβιασμούς, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία μια κυβέρνηση πριν καν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης έχει κερδίσει μια πρωτοφανή εμπιστοσύνη και αποδοχή στην ελληνική κοινωνία. Η μόνη στήριξη της κυβέρνησης είναι η εμπιστοσύνη του λαού», είπε.

«Όσοι επενδύουν σε μία αποτυχία της κυβέρνησης, δηλαδή της Ελλάδας, να γνωρίζουν ότι εθελοτυφλούν. Ό,τι και να γίνει, ήδη ανήκουν στην ιστορία. Και η ιστορία θα τους κρίνει αυστηρά» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «αυτό στο οποίο επενδύουν, μόνο τους εχθρούς της δημοκρατίας ενισχύει, και εδώ και στην Ευρώπη».

«Είχατε σχεδιάσει τον εκβιασμό της Ελλάδας έως την τελευταία λεπτομέρεια και αυτό ήταν η τελευταία σας επιλογή» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας επιτιθέμενος στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Απευθυνόμενος δε στον κ. Σαμαρά ρώτησε εάν στο ΕΛΚ θα συζητήσει με την κ. Μέρκελ παράταση του ισχύοντος προγράμματος ή την εθνική θέση για ένα πρόγραμμα γέφυρα.

«Η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζεται, η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν εκφοβιζόμαστε από κανέναν, όσο έχουμε το λαό στο πλάι μας» πρόσθεσε.

Η μόνη παρένθεση που θα υπάρξει στην σύγχρονη ελληνική δημοκρατία -συμπλήρωσε- θα είναι αυτή των μνημονιακών χρόνων, που τελείωσε στις 25 Ιανουαρίου.

Κατηγόρησε δε τον κ. Σαμαρά ότι στην ομιλία του που προηγήθηκε «ξαναπρόσφερε το ζεσταμένο φαγητό του success story». «Σε ποια χώρα ζείτε; Δεν διδαχτήκατε τίποτα από την ψήφο του ελληνικού λαού» είπε.

H κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμα τα δύο πρώτα νομοσχέδια,  που αφορούν στην ανθρωπιστική κρίση και στην προστασία της πρώτης κατοικίας, είπε ο κ. Τσίπρας και ρώτησε για το εάν η αξιωματική αντιπολίτευση θα τα ψηφίσει.

Επίσης ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του είπε πως οι προγραμματικές δηλώσεις θα υλοποιηθούν στο ακέραιο και ξεκαθάρισε ότι η υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, δεν συνιστούν κανενός είδους μονομερή ενέργεια.

Εξέφρασε την πεποίθηση  ότι οι  Ευρωπαίοι εταίροι θα ανταποκριθούν στις προτάσεις της Κυβέρνησης και τελικά θα επιτευχθεί ένας αμοιβαίος συμβιβασμός.

«Ακούσατε ένα καθαρό προγραμματικό λόγο και την χάραξη μίας κυβερνητικής πολιτικής που βάζει τους ανθρώπους αυτής της χώρας πάνω από όλα. Σε αυτούς τους ανθρώπους κάνουμε σήμερα με το κλείσιμο των προγραμματικών μας δηλώσεων το κάλεσμά μας. Πρώτα από αυτούς ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης. Χωρίς αυτούς δεν θα είμαστε τίποτα. Μαζί με τον λαό μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ZENITH