Skip to main content

Τσίπρας: Κρατήσαμε την Ελλάδα όρθια, τώρα ξεκινά η διαπραγμάτευση (vid)

Αφήσαμε πίσω τη λιτότητα, τα μνημόνια και την τρόικα, κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα για την πορεία της χώρας, εντός της Ευρωζώνης, δήλωσε στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός.

Αφήσαμε πίσω τη λιτότητα, τα μνημόνια και την τρόικα, κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα για την πορεία της χώρας, εντός της Ευρωζώνης, δήλωσε στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη στο χθεσινοβραδινό Eurogroup.

Επιτιθέμενος στην προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια χώρα «στο χείλος του γκρεμού και ταυτόχρονα παγιδευμένη σε εσκεμμένα σφυκτικό χρονοδιάγραμμα, γατί κάποιοι σχεδίαζαν το σενάριο της αριστερής παρένθεσης».

«Μέσα σε λίγες μόνο μέρες πετύχαμε πολλά, έχουμε όμως μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι με τη συμφωνία «αποτράπηκαν τα σχέδια των συντηρητικών δυνάμεων να προκαλέσουν ασφυξία στη χώρα στις 28 Φεβρουαρίου» και «ακυρώσαμε στην πράξη τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης».

«Ίσως η χθεσινή ημέρα να είναι πιο σημαντική για την Ευρώπη από ότι είναι για την ίδια την Ελλάδα», συνέχισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως η συμφωνία η «γεφυρώνει το χρόνο ανάμεσα στο μνημόνιο και το δικό μας σχέδιο για την ανάπτυξη». Κατά τον ίδιο, η νέα συμφωνία «δημιουργεί ένα πλαίσιο προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, καθώς και η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, που αποτελεί πρώτιστο καθήκον για μας».

Αναφερόμενος στη στάση των Ευρωπαίων ο πρωθυπουργός ανέφερε πως χθες η Ευρώπη έδειξε ότι «είναι πεδίο διαπραγμάτευσης και όχι πεδίο εξόντωσης, υποταγής και τυφλής τιμωρίας».

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, με την καθοριστική υποστήριξη του ελληνικού λαού, «χθες κρατήσαμε την Ελλάδα, ζωντανή αξιοπρεπή και όρθια». «Σε αυτή τη διαρκή και δύσκολη μάχη με ορίζοντα τον Ιούνιο η ελληνική κυβέρνηση θα πορευθεί με ακόμη μεγαλύτετρη αποφασιστικότητα, με γνώμονα την αποκατάσταση της λαϊκής μας κυριαρχίας», διαβεβαίωσε.

Ευχαρίστησε, δε, τον ελληνικό λαό «που στη συντριπτική του πλειοψηφία στάθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης», κάτι το οποίο, όπως είπε, αποτέλεσε «το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό μας όπλο».

«Κερδίσαμε μία μάχη, όχι, όμως, και τον πόλεμο. Οι πραγματικές δυσκολίες είναι μπροστά μας. Τώρα ξεκινά η πραγματική διαπραγμάτευση. Ο δικός μας αγώνας, συνεχίζεται», κατέληξε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός.
 
 

ZENITH