Skip to main content

Τσίπρας: Με ιδιαίτερο συμβολισμό η επίσκεψη στην Κύπρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Από την Κύπρο άρχισαν οι διεθνείς επαφές.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Κατά τη συνομιλία που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στην αρχή της συνάντησής τους στη Λευκωσία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η επίσκεψή του -πρώτο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό- έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς «η Κύπρος είναι στην καρδιά και στο μυαλό» όλων των Ελλήνων.

Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε «το νέο ξεκίνημα της κυβέρνησης να συνδυαστεί με την ανάγκη ο ελληνικός λαός να αποκτήσει φωνή και δύναμη για να διεκδικήσει τα δίκια του, έτσι όπως τα αξίζει». 

Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης σχολίασε ότι η παρουσία στην Κύπρο ενός πρωθυπουργού με νωπή και ισχυρή εντολή και με γνωστό το ενδιαφέρον του για την Κύπρο «είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και ακόμα πιο καλοδεχούμενη»

Ευχήθηκε ακόμη να επιβεβαιωθούν, στη διάρκεια των συνομιλιών, η συναντίληψη, το πνεύμα συνεννόησης και η στενή συνεργασία που πάντοντε υπήρχαν με τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, συνοδευόμενος από τον υπουργός Επικρατείας Νίκο Παππά, έφτασε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας λίγο μετά τις 8 το πρωί όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο πρωθυπουργός μετέβη στη Λευκωσία για την επίσημη υποδοχή από τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Στην ατζέντα των επαφών κορυφής, βρίσκονται το Κυπριακό και η οικονομία. Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών, θα γίνουν δηλώσεις προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Έμφαση θα δοθεί στο Κυπριακό στο οποίο όπως αναφέρουν τα κυπριακά ΜΜΕ, η στάση της νέας κυβέρνησης θα είναι «απαρέγκλιτα υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Στην οικονομία, οι δύο χώρες κινούνται με διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης, ωστόσο, εκτιμάται ότι υπάρχουν πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει στενή συνεργασία κυρίως στο χώρο της ΕΕ αφού στόχος και των δύο κυβερνήσεων είναι η έξοδος από τα μνημόνια.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας θα καταθέσει στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Ακολούθως θα μεταβεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Το απόγευμα, θα συναντηθεί με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και με Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Επίσης, θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γιαννάκη Ομήρου και χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ακολούθως θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής.

Η επίσκεψη ολοκληρώνεται το βράδυ με επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, που θα παραθέσει προς τιμήν του πρωθυπουργού ο Κύπριος πρόεδρος.

Ο κ. Τσίπρας επισκέπτεται τη Λευκωσία την ώρα που η Αγκυρα μελετά νέα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του Μπαρμπαρός το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται έξω από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.

ZENITH