Skip to main content

Τσίπρας: Μέχρι τον Ιούλιο θα έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους

Θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, όχι όμως υπογραφές των προηγούμενων κυβερνήσεων που καταστρέφουν τη χώρα, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Ιούλιο έθεσε ως ορόσημο για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε.

«Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, με τις χθεσινές ανακοινώσεις του διέλυσε τους εκβιασμούς περί ασφυκτικών περιθωρίων για διαπραγμάτευση από την νέα ελληνική κυβέρνηση και περί καταπείγουσας ανάγκης να η νέα συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Το νέο ορόσημο που τίθεται τώρα είναι ο Ιούλιος, περιθώριο που θέταμε και εμείς από την αρχή. Θυμίζω τις σχετικές δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των υποχρεώσεων της χώρας έναντι της Ευρώπης, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει τις θεσμικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και από τη συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Πρόσθεσε πως η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτική συνθήκη της Ε.Ε. και επανέλαβε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ευρύτερη συζήτηση για την ανάγκη η Ευρώπη να κάνει στροφή, να φύγει από την καταστροφική λιτότητα και να υιοθετήσει επεκτατικές πολιτικές σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μάλιστα πως η τρόικα είναι ένας εξωθεσμικός οργανισμός και συμπλήρωσε: Είναι δεδομένο ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, δεν θα τηρήσουμε δεσμεύσεις και υπογραφές της προηγουμενης κυβέρνησης.

Έμφαση έδωσε ο κ. Τσίπρας και στις υποχρεώσεις της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα, για τις οποίες «πρέπει επίσης να μιλήσουμε», επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια σημειώνεται καταπάτηση του χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, βασικών εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων που εποτελούν κοινοτικά κεκτημένα. «Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο για την Ευρώπη, ενώ το ίδιο απαράδεκτο είναι να κυβέρνάται μια ευρωπαϊκή χώρα με email από ξένα κέντρα», είπε.

Το θέμα, τόνισε με νόημα ο κ. Τσίπρας, είναι «να πάμε στη διαπραγμάτευση δυνατοί», κάνοντας άλλη μία αναφορά στην ανάγκη να δοθεί ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ με εκλογικό ποσοστό που κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει. «Είμαστε ένα βήμα πριν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, είναι το διακύβευμα των εκλογών, την έχουμε ανάγκη για να έχουμε τα χέρια μας λυμένα την επόμενη μέρα» είπε. «H 25η Γενάρη είναι μια ημερομηνία ορόσημο στη σύγχρονη πολιτική Ιστορία» τόνισε.

Όπως είπε, ο κ. Τσίπρας, ο ελληνικός λαός είναι μπροστά σε ένα κρίσιμο, ιστορικό ραντεβού, σημειώνοντας πως καλείται να αποφασίσει «αν θα συνεχιστεί η τραγωδία που έζησε τα τελευταία χρόνια, ο δρόμος των θυσιών δίχως αντίκρισμα ή αν θα υπάρξει διέξοδος, ελπίδα, πραγματική διαπραγμάτευση, επιστροφή στην ανάπτυξη, αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Όπως μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά, η μη εξασφάλιση αυτοδυναμίας στον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να φέρει αυτό το περιβόητο «plan B» για το οποίο κατηγορουν την αξιωματική αντιπολίτευση. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αυτοδυναμία και αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με κόμματα που τα τελευταία χρόνια ακολουθούν καταστροφικές πολιτικές, τότε θα μπορούσαμε να δούμε ένα «plan B», εξήγησε.

Επέκρινε τη ΝΔ, χωρίς να την κατονομάσει, λέγοντας πως «οι πολιτικοί μας αντίπαλοι επέλεξαν να κρυφτούν σε μισοσκότεινες αίθουσες, σε μονολόγους, γιατί δεν είχαν επιχειρήματα, αλλά μόνο μια επικοινωνιακή στρατηγική του φόρου και τρόμου».Ερωτηθείς τι μέτρα θα πάρει υπέρ της μεσαίας τάξης, επανέλαβε πως το αφορολόγητο θα επανέλθει στις 12.000 ευρώ, καθώς και ότι θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και στη θέση του θα μπει φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

ZENITH