Skip to main content

Τσίπρας: Ώριμη και αναγκαία η αντικατάσταση της τρόικας

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει σταθερά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για μία δίκαιη και βιώσι

Kατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονόμευση των αναγκαίων συνομιλιών για το Κυπριακό αποτελεί η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα σε κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στην Τουρκία να σεβαστεί την αρχή της καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο.

Από την Κύπρο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές πρέπει να συνεχιστούν, όμως για να συνεχιστούν χρειάζεται ο σεβασμός από την πλευρά της Τουρκίας στην αρχή της καλής γειτονίας και στο διεθνές δίκαιο.

Επιπρόσθετα δεσμεύθηκε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει σταθερά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, επί τη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το Κυπριακό «λυδία λίθο» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πολυπόθητη εδραίωση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η παρουσία του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός υπονομεύει τις συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία και δικαίωμα στους μουσουλμανους της Θράκης να εκλεγουν μουφτή ή τη δημιουργία τεμένους στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι τα βήματα της νέας κυβέρνησης πρέπει να είναι προσεκτικά.

«Έχουμε νέα κυβέρνηση με ριζοσπαστικές αλλαγές, αλλά όχι κυβέρνηση που θα κάνει βήματα στον αέρα χωρίς να μπορεί να τα μελετήσει. Ριζοσπαστικό είναι αυτό που μπορεί να δώσει ασφάλεια προοπτική και συνέχεια» είπε.

Πρόσθεσε πως παρά την οικονομική κρίση, η οποία εχει επιβαρύνει Έλληνες και Κυπρίους με θυσίες άδικες, οι δύο χώρες παραμένουν δύο σημαντικοί πυλώνες σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχη.

«Μας δένει η λαμπρή κοινή μας ιστορία και ένα ελπιδοφόρο μέλλον, ένα κοινό μέλλον ευρωπαϊκό και μεσογειακό με πολύ σημαντικές δυνατότητες», είπε.

Σχετικά με τις διαβουλεύσεις της νέα κυβέρνησης στην Ε.Ε. ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μία νέα φάση διαπραγμάτευσης με τους εταίρους», η οποία γίνεται με όρους ισοτιμίας μεσα στο ευρωπαικό πλαίσιο. «Η ευτυχής κατάληξη αυτής της διαπραγμάτευσης θα είναι επωφελής όχι μόνο για τον ελληνικό και κυπριακό λαό, θα είναι επωφελής για όλους του λαούς της Ευρώπης», κατέληξε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ώριμη και αναγκαία» την αντικατάσταση της τρόικας και στο βαθμό που τελικά επιβεβαιωθεί η σχετική συζήτηση, θα είναι ένα θετικό βήμα για την Ευρώπη.

Σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχει θέμα δανείου από την Ρωσία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή τη στιγμή ο πρωταρχικός στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.

Συμπλήρωσε όμως ότι Ελλάδα και Λευκωσία επιθυμούν να παίξουν ρόλο γέφυρας ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας.

«Η παρουσία σας εδώ αποδεικνύει το διαχρονικό ενδιαφέρον της Ελλάδος» είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ότι στρατηγικός στόχος των δύο χωρών παραμένει η επίλυση του Κυπριακού.

Υπογράμμισε ότι προηγήθηκε ειλικρινής διάλογος μέσα απο τον οποίο επαναβεβαιώθηκε ο στόχος για επίλυση του Κυπριακού.

«Συμφωνήσαμε σε συντονισμό προσπαθειών για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ έτσι ώστε να μπορέσει να επαναρχίσει ουσιαστικός διάλογος που θα δημιουργεί προοπτικές» είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Παράλληλα επανέλαβε προς τους Τουρκοκυπρίους ότι οι υδρογονάνθρακες ανήκουν σε όλους και τα έσοδα θα αξιοποιηθούν προς όφελος του συνόλου των μόνιμων κατοίκων της Κύπρου.

ZENITH