Skip to main content

Τσίπρας: Προσήλωση στις δικοινοτικές συνομιλίες για δίκαιη λύση στο Κυπριακό

Την προσήλωση της Αθήνας στις δικοινοτικές συνομιλίες με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, στις κοινές του δηλώσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Την προσήλωση της Αθήνας στις δικοινοτικές συνομιλίες με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές του δηλώσεις με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος βρίσκεται από σήμερα στην πρωτεύουσα. Παράλληλα, τόνισε την «απαρέγκλιτη ανάγκη να μην επαναληφθούν» οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στη συνάντηση των δύο ηγετών, επί τάπητος τέθηκαν οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας και οι επιπτώσεις τους στη λύση του κυπριακού. «Επισημάναμε ότι μετά την απόσυρση του Μπαρμπαρός έχουν διαμορφωθεί καλύτερες συνθήκες για την επανάληψη των συνομιλιών», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
   
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισήμανε ότι στόχος είναι μια συμφωνία στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, που «να διασφαλίζει τη μία και μόνη κυριαρχία, τη μία και μόνη ιθαγένεια».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως «δεν επιζητούμε λύση που να αφήνει νικητές και ηττημένους», στόχος, όπως είπε, είναι μια συμφωνία με προοπτική και μέλλον. «Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί τώρα πρέπει να τερματιστεί», συνέχισε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στη Λευκωσία για την ΑΟΖ.

Πρόσθεσε, δε, ότι η συνάντηση δεν αφορά μόνο τις τρεις αυτές χώρες, αλλά συνιστά πρόσκληση και προς άλλες δυνάμεις της περιοχής να συνεργαστούν στο πλαίσιο πάντα των διεθνών αρχών του ΟΗΕ.

«Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πεδίο σταθερότητας σε μία ευρύτερη περιοχή συγκρούσεων και αποσταθεροποίησης», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

ZENITH