Skip to main content

Τσίπρας σε Σαμαρά: Ξέχασε τις Κάννες, θα μείνεις πολύ καιρό στην αντιπολίτευση

Σκληρή επίθεση του πρωθυπουργού στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον οποίο κατηγόρησε εμμέσως για προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης.

Δριμεία επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο.

Ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά, τόνισε ότι «μας αποκαλύψατε ότι καρτερικά περιμένετε την αποτυχία και αυτή θα έρθει και θα φέρει και ανακριτικές επιτροπές. Το λέτε αυτό για μια κυβέρνηση 2,5 μηνών. Αποκαλυφθήκατε».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο κ. Σαμαράς έπαιξε ρόλο στην «αλλαγή μνημονιακής φρουράς» από την κυβέρνηση Παπανδρέου στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Τι ακριβώς διημήφθη στις Κάννες όπου κ. Σαμαράς ταξίδεψε αντιμνημονιακός και επέστρεψε μνημονιακός; Και ο κ. Βενιζέλος ταξίδεψε αντιπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επέστρεψε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά ή μάλλον όχι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου αλλά πάντοτε αντιπρόεδρος» είπε ειρωνικά. Στις διαμαρτυρίες του πρόεδρου της ΝΔ ότι δεν πήγε ποτέ στις Κάννες ο Αλ. Τσίπρας απάντησε: «Ξέρω ότι δεν είχατε πάει στις Κάννες αλλά ξέρω επίσης ότι ήσασταν από τους πρωταγωνιστές του παρασκηνίου που οδήγησαν στην κυβέρνηση Παπαδήμου η οποία δεν είχε πάρει λαϊκή εντολή να σχηματιστεί».

Διερωτήθηκε επίσης «κάτω από ποιες παρασκηνιακές διαδικασίες ανετράπη ένας Πρωθυπουργός μετά από 37 χρόνια;» αναφερόμενος στον Γ. Παπανδρέου και απαντώντας στα σενάρια περί οικουμενικής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ο τόνισε: «Σας ζήτησε κανείς να μπείτε σε οικουμενική περίοδο κ. Σαμαρά και δεν το είχα αντιληφθεί; Η νοσταλγήσατε την περίοδο των Καννών; Καθίστε εκεί στα έδρανα της αντιπολίτευσης γιατί θα μείνετε για πολύ καιρό. Στην ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το Παλάτι. Μην περιμένετε άδικα. Τελεία και παύλα».

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι χώρα κυρίαρχη και υπολογίσιμη. Εχει ισχυρή γεωπολιτική δυναμική και δεν μπορούν να παίζουν μαζί της εταίροι και δανειστές. Θα το διαπιστώσετε και εσείς και οι εταίροι και δανειστές».

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στις συνέπειες των Μνημονίων. Υποστήριξε ότι η ανταγωνιστικότητα της χώρας δεν ήρθε ποτέ. «Το πρόγραμμα το έκρινε η ζωή και οι ίδιοι οι πολίτες.

«Οι επί της αρχής πολιτικές ευθύνες έχουν αποδοθεί από τον ελληνικό λαό. Η εξεταστική επιτροπή πρέπει να ρίξει άπλετο φως στις σκοτεινές πτυχές αυτού του προγράμματος», είπε.

ZENITH