Skip to main content

Τσίπρας σε Σουλτς: Θα ξεπεραστεί η παρανόηση με τους Ευρωπαίους

Βοήθεια και αλληλεγγύη ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τους εταίρους της Ελλάδας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Βοήθεια και αλληλεγγύη ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τους εταίρους της Ελλάδας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στη χώρα μας να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ανδρών στις Βρυξέλλες.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, η χώρα έχει ξεκινήσει την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της. «Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας και αναμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η κακή συνεννόηση θα μπορέσει να επιλυθεί και πρόσθεσε ότι πρέπει οι δύο πλευρές να επικεντρωθούν σε ένα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης.

Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος πως στο τέλος θα υπάρξει ένας «έντιμος συμβιβασμός», καθώς «δεν υπάρχει ελληνικό πρόβλημα που να μη έχει αντίκτυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Εμφανίστηκε, μάλιστα, ευτυχής για το γεγονός ότι πλέον ξεκινάει συζήτηση για την ουσία του προβλήματος και δίνεται προτεραιότητα στην ατζέντα για την ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη να χτυπηθεί η ανεργία των νέων και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση και σημείωσε ότι πρέπει στο εξής «να δοθεί ένα μήνυμα ελπίδας στον ελληνικό λαό και όχι μόνο μήνυμα για τις υποχρεώσεις και την εφαρμογή τους». 

«Το μήνυμα που πρέπει να δώσουν τώρα η Ευρώπη και οι θεσμοί είναι "βοήθεια και αλληλεγγύη" για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα σε κοινωνικό επίπεδο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Μείωση της έντασης ζητεί ο Σουλτς

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι. «Είδαμε την περασμένη εβδομάδα ότι υπήρχαν διαφορετικές απόψεις και ερμηνείες για τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην Ευρωζώνη. Συμβούλεψα τον πρωθυπουργό να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αυτές τις εντάσεις και σήμερα στις Βρυξέλλες αλλά και τις επόμενες ημέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως παρατήρησε ο κ. Σουλτς, οι λύσεις βρίσκονται στον διάλογο μεταξύ των κρατών - μελών και των θεσμών, αν και παραδέχθηκε ότι μέσα στην  Ευρωζώνη «υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για τις αποφάσεις που λαμβάνονται».

Ο επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις θέσεις εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι πρέπει να υπάρξει σχέδιο για την πρόσληψη των ανέργων και μια συζήτηση για την εκπόνηση εξειδικευμένου σχεδίου αναφορικά με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. «Η Ελλάδα έχει δυνατότητες τόσο για ανάπτυξη όσο και για επενδύσεις», πρόσθεσε ο κ. Σουλτς.

 

 







 

ZENITH