Skip to main content

Τσίπρας-Σουλτς: Συμφώνησαν για φοροδιαφυγή, θα συζητήσουν τα υπόλοιπα

Ελπίζω η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία που ήταν ανέκαθεν, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής. Διαπραγματευόμαστε με ασφάλεια, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συζήτησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε δηλώσεις μετά τη δίωρη συνάντησή τους.

«Σπάνια αισθάνθηκα να έχω συζητήσει τόσο ειλικρινά. Διαπίστωσα ότι δεν έχετε διάθεση για μονομερείς ενέργειες, αλλά διάθεση διαλόγου με τους εταίρους σας. Βεβαίως θα υπάρχουν διαφωνίες και συγκρούσεις, αλλά η Ελλάδα αναζητά λύσεις από κοινού με τους εταίρους της», τόνισε ο κ. Σουλτς, ενώ ανέφερε πως «συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα, υπάρχουν και άλλα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω συζήτησης».

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου χαιρέτισε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει ως προτεραιότητα την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τον κ. Σουλτς, αποτελεί πολύ καλό βήμα το γεγονός ότι η Ελλάδα αναζητεί λύσεις από κοινού με τους εταίρους της.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε πάντως ότι σε ανοιχτές δημόσιες συζητήσεις στην Ευρώπη υπάρχει φόβος ότι ο κ. Τσίπρας «θα ακολουθήσει μόνος του τον δικό του δρόμο». «Αυτό», πρόσθεσε, «δεν ισχύει, θα καταθέσει προτάσεις και θα συζητηθούν οι προτάσεις αυτές».

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΕΚ εκτίμησε οτι οι συζητήσεις αυτές θα συνοδεύονται πιθανόν από διαφωνίες και συγκρούσεις, κάτι που -όπως σημείωσε- έγινε αισθητό και στη μεταξύ τους συνάντηση.

Παρόλα αυτά ο κ. Σουλτς δήλωσε ευγνώμων για τη συζήτηση που προηγήθηκε, γνωστοποίησε ότι με τον πρωθυπουργό συμφώνησαν σε πολλά θέματα και πως υπήρξαν και άλλα που χρήζουν περαιτέρω συζήτησης.

Εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο αποφάσισε να επισκεφθεί την Ελλάδα, ανέφερε ότι πιστεύει ότι «είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε μεταξύ μας και όχι ο ένας για τον άλλο». Δήλωσε ακόμη ικανοποιημένος για την προθυμία της Ελλάδα να δρομολογήσει διάλογο και για το θέμα της Ρωσίας.

«Ελπίζω η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία που ήταν ανέκαθεν», κατέληξε ο κ. Σουλτς

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως η κυβέρνησή του έχει σχέδιο για την επιστροφή στην ανάπτυξη «χωρίς το αποτυχημένο σχέδιο της λιτότητας».

Διαβουλευόμαστε με τους εταίρους ώστε να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση στα θέμα κοινού ενδιαφέροντος, τόνισε, διαβεβαιώνοντας ότι «διαπραγματεύομαστε με ασφάλεια και εγγυόμαστε τη σταθερότητα», και επισημαίνοντας πως αυτή η διαβούλευση χρειάζεται χρόνο.

«Διαβεβαίωσα τον κ. Σουλτς» ότι έχουμε σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων που αντιμετωπίζει τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση, τις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, τόνισε

«Έχουμε σχέδιο για την επιστροφή στην ανάπτυξη, απορρίπτοντας τις πολιτικές λιτότητας, αλλά και χωρίς τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων. Σημειώνεται πως η δέσμευση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς λειτουργεί καθησυχαστικά για τους Ευρωπαίους», είπε.

Εργαζόμαστε για μια αμοιβαία επωφελή λύση, τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναγνωρίζοντας πως για την επίτευξη αυτού του εγχειρήματος απαιτείται χρόνος. Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι σημαντικό ότι οι στόχοι των δύο πλευρών είναι κοινοί: η επιστροφή της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής.

«Διαπραγματευόμαστε με ασφάλεια και εγγυόμαστε τη σταθερότητα» κατέληξε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας μάλιστα ότι όσοι επενδύουν στο αντίθετο, γρήγορα θα διαψευστούν.

O πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον κ. Σουλτς καλό φίλο, και έκανε λόγο για μια χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση, που συμβάλει στη διαμόρφωση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στη μεταμνημονιακή Ελλάδα και τους θεσμούς της Ε.Ε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων που αντιμετωπίζουν τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, καθώς και για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Πρώτη ενημέρωση: 16:40

ZENITH