Skip to main content

Τσίπρας: Συνεργασία με ΟΟΣΑ για μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο

Στενή συνεργασία με τον ΟΟΣΑ για εφαρμογή σαρωτικών μεταρρυθμίσεων «με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Άνχελ Γκουρία.

Στενή συνεργασία με τον ΟΟΣΑ για εφαρμογή σαρωτικών μεταρρυθμίσεων «με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Άνχελ Γκουρία, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που πραγματικά έχει ανάγκη η Ελλάδα, που δεν τόλμησαν να πραγματοποιήσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατηγόρησε τους προκατόχους του για «εξαρτήσεις με το παρελθόν και δεσμεύσεις έναντι της οικονομικής ολιγαρχίας».

Μέχρι τώρα δεν υπήρξαν μεταρρυθμίσεις επειδή υπήρξαν απορρυθμίσεις και προστασία των συμφερόντων μια διαπλεκόμενης ολιγαρχίας στην Ελλάδα, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Διευκρίνισε, δε, πως η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ γίνεται «όχι με βάση το προηγούμενο της λεγομενης "εργαλειοθήκης"», αλλά με βάση την εντολή που έδωσε στην κυβέρνηση ο λαός και το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε κατά την τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.

Για μία ακόμη φορά, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή, κάτι που, όπως επισήμανε, εκτός από πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης είναι και πράξη αλληλεγγύης προς τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το γεγονός πως η σημερινή συνάντηση με τον κ. Γκουρία μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας νέας σχέσης ανάμεσα στον ΟΟΣΑ και την Ελλάδα.

Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι θα συσταθεί μία μόνιμη κοινή επιτροπή συνεργασίας που θα προετοιμάσει ένα σύμφωνο για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Υποδεχόμενος τον Ανχελ Γκουρία, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρόκειται για τον επικεφαλής ενός οργανισμού για την Ανάπτυξη και ως εκ τούτου για τον «πιο χρήσιμο άνθρωπο στην Ευρώπη, καθώς η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο».

Γκουρία: Βρίσκομαστε εδώ για να βοηθήσουμε

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ ανταπέδωσε, ευχόμενος στον πρωθυπουργό καλή επιτυχία στο έργο του και διαβεβαίωσε για την υποστήριξη που θα παρέχει στην Ελλάδα ο οργανισμός.

Ο Γκουρία υπογράμμισε ότι δεν θα υποδείξει ο ΟΟΣΑ στην κυβέρνηση τι πρέπει να πράξει, αλλά βρίσκεται στην Ελλάδα για να βοηθήσει. «Είμαστε εδώ για να συνομιλήσουμε, και να ενημερώσουμε για το τι κάνουν άλλες χώρες που βρίσκονται ενώπιον παρόμοιων προκλήσεων», όπως η φοροδιαφυγή και ο στόχος της ανάπτυξης, τόνισε.

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ έκανε ειδική μνεία στην ύπαρξη «ομάδων συμφερόντων που αντιστέκονται στην αλλαγή, γιατί απειλούνται οι θέσεις τους», αναφέροντας ότι αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες.

Στόχος θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων, ώστε από την ανάπτυξη και τις αλλαγές που θα γίνουν να ωφεληθούν όλοι οι πολίτες και όχι μόνο λίγοι.

Ο ΟΟΣΑ είναι εδώ για να φέρει εργαλεία και μέσα για τον έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων και των προμηθειών ή την αποκάλυψη στοιχείων για τη διαφθορά, παρατήρησε ο κ. Γκουρία, προσθέτοντας ότι η προώθηση αυτών των αλλαγών θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση. «Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση για την ανάπτυξη, όχι μονο στα λογιστικά βιβλία» είπε.

Ο Ανχελ Γκουρία επισήμανε, πάντως, ότι κάποια από τα μέτρα θα χρειαστούν χρόνο για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα. «Όμως, είναι αναγκαία για την ανάπτυξη, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα· πρέπει να κοιτάμε και στο μέλλον» επισήμανε.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα ο κ. Γκουρία παρακάθησε σε γεύμα εργασίας με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

ZENITH