Skip to main content

Τσίπρας: Θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας

Έχουν μπει σε ράγες οι συζητήσεις για την υλοποίηση της απόφασης, ώστε, εφόσον εφαρμοστεί έγκαιρα και γρήγορα, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σε ρήξη με χρόνιες παθογένεις της Ελλάδας στοχεύει η κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, έπειτα από την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας για την παροχή από τον ΟΟΣΑ της αναγκαίας τεχνικής συνδρομής, ώστε να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις με αποτελεσματικότητα.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για νέα περίοδο στις σχέσεις Ελλάδας-ΟΟΣΑ. Σχέσεις ειλικρινούς συνεργασίας για την ανάπτυξη, με στόχο την ευημερία του ελληνικού λαού.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός, «έχει δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις που θα εμπεδώσουν την κοινωνική αλλαγή. Θα πρέπει να κάνουμε ξανά τη λέξη μεταρρύθμιση να πάρει θετικό κοινωνικό πρόσωπο. Οι μεταρρυθμίσεις με τον ΟΟΣΑ θα έχουν αποτέλεσμα την κοινωνική δικαιοσύνη, τη μετατροπή της δημόσιας διοίκησης, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, τη μετατροπή της Ελλάδας σε μία κανονική χώρα, όπου ο δείκτης διαφθοράς και κοινωνικού εγκλήματος θα πέσει. Η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία στον δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνη».

«Οι μεταρρυθμίσεις θα σηματοδοτήσουν τη ρήξη με τις παθογένειες του παρελθόντος και με την εξάρτηση από την οικονομική ολιγαρχία. Είναι μεταρρυθμίσεις που μπορούμε να προωθήσουμε, γιατί τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία. Έχουμε μία κυβέρνηση που δεν είναι εξαρτημένη από το παρελθόν και την στηρίζει ο λαός. Από κοινού με τον κ. Γκουρία ανοίξαμε ένα μεταρρυθμιστικό κεφάλαιο που θα έχει συνέχεια. Για τέσσερα χρόνια η Ελλάδα ήταν παγκόσμιο θέμα με αρνητικό πρόσημο. Πριν τέσσερα χρόνια ένας άλλος οργανισμός, το ΔΝΤ, επέβαλε ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας που είχε αποτέλεσμα να χάσουμε 25% του ΑΕΠ. Τώρα ένας άλλος οργανισμός, ο ΟΟΣΑ, έρχεται για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος μέσα από δομικές και διαρθρωτικές αλλαγές» σημείωσε.

«Οι  μεταρρυθμίσεις που συζητάμε δεν είναι αυτές που κάποιοι μας επιβάλλουν, αλλά αυτές που εμείς θέλουμε για να αλλάξουμε την Ελλάδα», συμπλήρωσε.

«Δεν αισθάνομαι να έχω θηλιά στο λαιμό μου»

Ερωτηθείς σχετικά με την εκταμίευση των δόσεων, ο πρωθυπουργός είπε πως «αυτή την στιγμή υπάρχει μία διαπραγμάτευση σε εξέλιξη. Ένα από τα ελλείμματα ήταν ότι δεν είχε σαφή αναφορά στη χρηματοδότηση. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει, είμαστε έντιμοι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, ακόμη κι αν δεν υπάρξει εκταμίευση η Ελλάδα θα ανταποκριθεί. Ωστόσο, αν δεν καταβληθεί η δόση, αυτό θα σημαίνει ότι στο πλαίσιο μίας συμφωνίας υπάρχει κάποιος που την προωθεί και κάποιος που θέλει να την δυναμιτίσει».

Όπως τόνισε, «υπάρχει αμοιβαία καχυποψία με τους εταίρους και γι' αυτό είμαστε εδώ. Υπάρχει από ένα μέρος των εταίρων μας η καχυποψία ότι η Ελλάδα δεν θέλει πραγματικά μεταρρυθμίσεις. Είμαστε εδώ, για να πιστοποιήσουμε και μέσω του ΟΟΣΑ τη βούλησή μας».

Σε άλλη ερώτηση για το αν οι εταίροι έχουν βάλει θηλιά στο λαιμό της ελληνικής οικονομίας, απάντησε: «Βρισκόμαστε σε μία διαδικασία διαπραγματεύσεων για την υλοποίηση της συμφωνίας του Eurogroup. Νομίζω ότι έχουν μπει σε ράγες οι συζητήσεις για την υλοποίηση της απόφασης, ώστε, εφόσον εφαρμοστεί έγκαιρα και γρήγορα, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα. Δεν αισθάνομαι να έχω θηλιά στο λαιμό μου».

Από την πλευρά του ο κ. Γκουρία ανέφερε ότι υπέγραψαν κοινό έγγραφο συνεργασίας, στο οποίο περιλαμβάνονται ζητήματα διαφάνειας, απασχόλησης, ενίσχυσης του ανταγωνισμού και αντιμετώπισης των μονοπωλίων.

Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει δώσει το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων και εκείνη θα πάρει την απόφαση για το ποιες μεταρρυθμίσεις τελικά θα εφαρμοστούν στη χώρα.

Είπε ακόμη ότι στο προσεχές διάστημα θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ του Οργανισμού και της ελληνικής κυβέρνησης.

ZENITH