Skip to main content

Τσίπρας: Ξεχάστε το μνημόνιο, τη Δευτέρα οι αποφάσεις

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ: Τέλος τρόικα και μνημόνιο, θετικά βήματα αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση, βολές κατά Ραχόι.

Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα φεύγουμε έχοντας κάνει κάποια σημαντικά θετικά βήματα, υπάρχει όμως ακόμα απόσταση για να καλύψουμε. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Απεδείχθη ότι η ΕΕ είναι ένα πεδίο συγκρούσεων αλλά και συμβιβασμών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως οι συζητήσεις έγιναν σε κλίμα κατανόησης και πως οι ουσιαστικές αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα.

«Ούτε η τρόικα υπάρχει, ούτε το μνημόνιο υπάρχει, ξεχάστε το μνημόνιο» είπε χαρακτηρτιστικά και πρόσθεσε πως βασικός προσανατολισμός των μεταρρυθμίσεων είναι η αποκατάσταση ενός κράτος δικαίου και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Η επικοινωνία στο νέο πρόγραμμα θα γίνεται κατά κύριο λόγο με τους θεσμικούς εταίρους, κυρίως την Κομισιόν, αλλά και το ΔΝΤ για όσο διάστημα υπάρχει η δανειακή υποχρέωση, σημείωσε.

«Εμείς συζητάμε για τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας σε ένα πρόγραμμα γέφυρα ένα κοινωνικό συμβόλαιο το οποίο έπειτα από ένα εξάμηνο θα μας οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση» είπε και σημείωσε πως θα υπάρξει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αλλά όπως τόνισε θα πρέπει να υπάρχει και μια τεχνική λύση για την απομείωση του χρέους προκειμένου να μπορέσει η χώρα μας να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως είναι κοινό συμφέρον η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα καθώς δίνει την ευκαιρία στην Ευρώπη να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

«Δεν αισθάνθηκα μόνος στη Σύνοδο Κορυφής ήταν αρκετοί αυτοί που πήραν το λόγο και μας στήριξαν. Η Ελλάδα έχει φωνή, έχει υπόσταση, διαμορφώνει συμμαχίες και αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας» συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

«Διακινήθηκαν σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας, εάν η Ελλάδα δεν υπέγραφε την παράταση. Δεν υπογράψαμε, καμία καταστροφή δεν επήλθε», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στη συμφωνία του με τον επικεφαλής του Eurogroup να αρχίζουν συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς των δανειστών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), είπε πως «η συμφωνία με τον κ. Ντάισελμπλουμ σημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με θετική διάθεση. Τη Δευτέρα θα ληφθούν οι ουσιαστικές αποφάσεις».

Σχολιάζοντας την αρνητική στάση της Ισπανίας, ο κ. Τσίπρας τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα ήταν όντως μοναδική περίπτωση σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, υπογραμμίζοντας ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός κάνει λάθος που επιλέγει αυτή τη στάση. Όπως είπε, δεν μπορεί κάποιες χώρες να εξωτερικεύουν τις εσωτερικές κομματικές σκοπιμότητες, γιατί με τον τρόπο αυτό θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα της Ευρώπης. «Ο κ.Ραχόι ήταν όντως λίγο ανήσυχος για το θέμα της Ελλάδας. Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στην Ελλάδα, θα εξακολουθήσουν να έχουν προβλήματα στο εσωτερικό τους. Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι ευκαιρία να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ευρώπη. Όλοι έχουν συμφέρον να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση» τόνισε.
 

 

ZENITH