Skip to main content

Τσιρώνης: Δεν σταματάει η εξόρυξη στις Σκουριές

Η επένδυση εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού που υλοποιεί ο όμιλος Eldorado Gold στη Χαλκιδική δεν πρόκειται να σταματήσει, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη.

Η επένδυση εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού που υλοποιεί ο όμιλος Eldorado Gold στη Χαλκιδική δεν πρόκειται να σταματήσει, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη.

Όπως είπε σε άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων, το υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται στην ανάκληση κάποιων αδειών που αφορούν πλημμέλειες στο πεδίο εργασιών στις Σκουριές. 

Ο κ. Τσιρώνης σημείωσε ότι δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να ελέγξουμε αν η περιβαλλοντικοί όροι που αφορούν τις εξορύξεις είναι οι κατάλληλοι.  «Δεν είναι δυνατή η ακύρωση υπογεγραμμένων συμβάσεων» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός. Το υπουργείο στέλνει και τους επιθεωρητές περιβάλλοντος στις Σκουριές για να πραγματοποιήσουν επιτόπιους ελέγχους στα έργα του καναδικού ομίλου.

Ο κ. Τσιρώνης εξέφρασε την πρόθεση να εξετάσει, αν οι χρήσεις γης που έχουν περιληφθεί στο σχέδιο της Lamda Development για την αξιοποίηση του Ελληνικού ξεπερνούν την φέρουσα ικανότητα της περιοχής. Δεν έχει πειστεί ότι η συγκεκριμένη επένδυση δεν ξεπερνά τις δυνατότητες της περιοχής και ο επενδυτής θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν θα χάσουν οι όμοροι δήμοι.

Σημείωσε επίσης ότι διαφωνεί και με το τίμημα που δίνουν οι επενδυτές για να αναλάβουν την αξιοποίηση του Ελληνικού, ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι θέμα άλλου υπουργείου και ότι δεν σκοπεύει να καταργήσει τη σύμβαση που έχει υπογραφεί επειδή έτσι θέλει.

Κατέληξε λέγοντας ότι, αν αποφασιστεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει η επένδυση του Ελληνικού, οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος θα εξετάσουν αν οι χρήσεις γης που προτείνονται υπερβαίνουν την φέρουσα ικανότητα της περιοχής.

Για τον νόμο για τα αυθαίρετα, σημείωσε ότι θα αλλάξει στην κατεύθυνση να προστατευτεί καλύτερα το περιβάλλον, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι αυτό δεν θα επηρεάσει την κατάσταση όσων έχουν προχωρήσει στη β’ φάση της διαδικασίας ένταξής τους στον νόμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που του έχουν παρασχεθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μόνο το 50% της εκτιμώμενης αυθαίρετης δόμησης έχει καταγραφεί με βάση την προσέλευση ένταξης στον νόμο των κατόχων αυθαιρέτων.

 

 

 

 

ZENITH