Skip to main content

Τσόε Γιονγκ-ριμ, ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Κορέας

O ηγέτης τη Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ιλ παραβρέθηκε σήμερα σε μία σπάνια συνεδρίαση του κοινοβουλίου της χώρας κατά την οποία διορίστηκε νέος πρωθυπουργός, ο Τσόε Γιονγκ-ριμ, όπως μετέδωσε το επίσημο
O ηγέτης τη Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ιλ παραβρέθηκε σήμερα σε μίασπάνια συνεδρίαση του κοινοβουλίου της χώρας κατά την οποία διορίστηκενέος πρωθυπουργός, ο Τσόε Γιονγκ-ριμ, όπως μετέδωσε το επίσημοπρακτορείο KCNA.

Ο λόγος της αντικατάστασης δεν έγινε γνωστός, σημειώνεται όμως εν μέσω μεγάλης έντασης στις σχέσεις Βόρειας και Νότιας Κορέας με αφορμή τις κατηγορίες που διατύπωσε επισήμως η Σεούλ εις βάρος της Πιονγιάνγκ ισχυριζόμενη ότι βύθισε πολεμικό της σκάφος το Μάρτιο.

Ο πρωθυπουργός θεωρείται ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική της χώρας και η κίνηση αυτή μπορεί να συνδέεται με την ανατίμηση του νομίσματος στο τέλος του περασμένου χρόνου, που, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, προκάλεσε ευρεία λαϊκή δυσαρέσκεια.

Ο Τσόε είναι Γενικός Γραμματέας του παραρτήματος της Πιονγιάνγκ του Κόμματος των Εργατών, του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος, μετέδωσε το KCNA.

Παράλληλα, ο γαμπρός του Κιμ Γιονγκ-ιλ, ο Γιανγκ Σονγκ-θεκ, εξελέγη στη σημαντική θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας, της οποία προεδρεύει ο ίδιος ο Κιμ.

Ο Κιμ, που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το 2008, δεν είχε παραβρεθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης τον Απρίλιο, κατά την οποία άλλαξε το σύνταγμα ενισχύοντας την εξουσία του.

ZENITH