Skip to main content

«Τσουχτερό» το κόστος ζωής στην Αθήνα

Ανάμεσα στις 50 πρώτες πόλεις με το υψηλότερο κόστος ζωής στον κόσμο για τους μισθωτούς για το 2010 βρίσκεται η Αθήνα τη στιγμή που από την πρώτη πενηντάδα λείπει το Λονδίνο, ενώ η Νέα Υόρκη καταλαμβά
Ανάμεσα στις 50 πρώτες πόλεις με το υψηλότερο κόστος ζωής στον κόσμο για τους μισθωτούς για το 2010 βρίσκεται η Αθήνα, σύμφωνα με ετήσια έρευνα που δημοσίευσε σήμερα η βρετανική εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών ECA, τη στιγμή που από την πρώτη πενηντάδα λείπει το Λονδίνο, που για πολλά χρόνια βρισκόταν ανάμεσα στις χώρες με το υψηλότερο κόστος ζωής, ενώ η Νέα Υόρκη καταλαμβάνει μόλις την 48η θέση.

Στις συνολικά 400 πόλεις, το Τόκιο βρίσκεται στην πρώτη θέση του, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών του συναλλάγματος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ενώ καμία πόλη της Βόρειας Αμερικής δεν βρίσκεται στις 25 πρώτες θέσεις.

«Η πτώση του δολαρίου προκάλεσε μία μικρή πτώση στο κόστος ζωής στις περισσότερες πόλεις της Βόρειας Αμερικής», εξηγεί η ECA.

Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, που διενεργήθηκε πριν από την πτώση του ευρώ και βασίζεται στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών (κατοικία, τρόφιμα, ένδυση, διασκέδαση κτλ.) σε 400 πόλεις σε όλον τον κόσμο, η ιαπωνική μητρόπολη, το Τόκιο, και η πρωτεύουσα της Νορβηγίας Όσλο είναι οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου. Ακολουθεί η Λουάντα, πρωτεύουσα της Αγκόλας στην τρίτη θέση.

Ακόμα τρεις ιαπωνικές πόλεις --η Ναγκόγια στην 4η θέση, η Γιοκοχάμα στην 5η και η Κόμπε στην 7η-- βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα. «Η αυξομείωση στις ισοτιμίες των νομισμάτων αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα για την εξέλιξη του κόστους ζωής», συμπεραίνει η έρευνα. Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ του Μαρτίου του 2009 και του Μαρτίου του 2010.

ZENITH