Skip to main content

Τζιτζικώστας: Να φύγουν τα κιγκλιδώματα από την παρέλαση της Θεσσαλονίκης

Τι είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας για την Αμφίπολη, τις παρελάσεις και την πρωτόδικη καταδίκη του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας.

Για την Αμφίπολη, τις παρελάσεις, την πρωτόδικη καταδίκη του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Θεόδωρου Θεοδωρίδη, και για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις μίλησε σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, που παρακολούθησαν τη συνέντευξη τύπου για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

Αμφίπολη

Για την ανασκαφή στην Αμφίπολη, ο περιφερειάρχης είπε πως ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η κυβέρνηση, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα στηρίξει την ανασκαφή.

«Όταν η επικεφαλής της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη, το 2011 έβρισκε παντού κλειστές πόρτες, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη που αντιλήφθηκε τη σπουδαιότητα της ανασκαφής και έδωσε τα πρώτα χρήματα για την αποκάλυψη του περιβόλου του μνημείου. Αν η κ. Περιστέρη έρθει και επιχειρηματολογήσει υπέρ της συνέχισης της ανασκαφής θα σπεύσουμε να τη στηρίξουμε. Πρόκειται για μνημείο οικουμενικής σημασίας και έχουμε χρέος να το αναδείξουμε», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος μάλιστα στην ολοκλήρωση του οδικού τμήματος  Μεσοράχης – Αμφίπολης προϋπολογισμού 37,5 εκατομμυρίων ευρώ, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι «πλέον επεξεργαζόμαστε και θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την ανάπτυξη υποδομών στον αρχαιολογικό χώρο, καθώς και συνολικά για την ανάπλαση της Αμφίπολης και την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου, με χρηματοδότηση των έργων μέσα από τους πόρους του ΣΕΣ 2014-2020, δηλαδή του νέου ΕΣΠΑ».

Παρελάσεις

Σε ό,τι αφορά τις παρελάσεις, ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε ότι στη Θεσσαλονίκη η παρέλαση θα γίνει με τον… παραδοσιακό τρόπο και εξέφρασε την επιθυμία του να μην υπάρχουν κιγκλιδώματα που εμποδίζουν τον κόσμο να τις δει.

«Θεωρώ ότι μέσα από τις παρελάσεις πρέπει να αναδεικνύεται όχι μόνον ο στρατιωτικός, αλλά και ο εκπαιδευτικός και πολιτιστικός χαρακτήρας της χώρας και πρέπει να έχουν παρουσία σύλλογοι και φορείς. Η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στα περσινά πρότυπα. Όμως δεν έχει κανένα νόημα να γίνονται παρελάσεις χωρίς πολίτες, με κιγκλιδώματα. Είναι θέμα της Αστυνομίας και της Κυβέρνησης εάν θα μπουν φέτος κιγκλιδώματα, αλλά διαφωνώ με τη λογική να δημιουργείται μια αστυνομοκρατούμενη περιοχή. Η παρέλαση δεν είναι για τους ‘επίσημους’, είναι για τους πολίτες», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Υπόθεση Θεοδωρίδη

Για την καταδίκη του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Θεόδωρου Θεοδωρίδη, πρωτόδικα για το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, ο περιφερειάρχης είπε πως «δεν κάνει καμιά έκπτωση στους τρεις πυλώνες της διοίκησής του: δουλειά, διαφάνεια και εξυπηρέτηση των πολιτών. Δε σχολιάζω την υπόθεση όσο εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη και θα περιμένω την οριστική απόφαση, ώστε να προβώ ακολούθως άμεσα σε όσα προβλέπει ο νόμος. Δεν είμαι αυτός που θα κρίνει μια τέτοια υπόθεση. Υπάρχουν δικαστήρια γι’ αυτό το σκοπό».

Ερωτηθείς για τη σκληρή ανακοίνωση του επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Συμμετέχω», Μάρκου Μπόλαρη, για τη διοίκηση της Περιφέρειας, με αφορμή τη δικαστική απόφαση για τον αντιπεριφερειάρχη, ο κ. Τζιτζικώστας ήταν δηκτικός: «Ο κ. Μπόλαρης καλά θα κάνει να αναρωτηθεί για τον εαυτό του αν έχει ηθικό και πολιτικό ζήτημα ως ένας από τους πρωτεργάτες της κυβέρνησης, που έβαλε τη χώρα στα μνημόνια»…

Ζημιές

Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες και της βροχοπτώσεις, ο περιφερειάρχης ρωτήθηκε ειδικά για το οδικό τμήμα Ν. Φώκαια – Άθυτος και είπε ότι οι ζημιές είναι πολλές και σημαντικές σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες και απαιτείται άμεσα χρηματοδότηση για να γίνουν τα έργα αποκατάστασης.

«Σε πρώτη φάση στο συγκεκριμένο σημείο θα γίνουν επισκευές του οδοστρώματος, διότι πλησιάζει ήδη η έναρξη της τουριστικής περιόδου και δεν μπορεί η Χαλκιδική ως κλασικός τουριστικός προορισμός για το καλοκαίρι να υποδεχτεί τους επισκέπτες με τέτοιες συνθήκες. Οι ζημιές θα αποκατασταθούν και θα είμαστε έτοιμοι για την τουριστική σεζόν, όμως και το υπουργείο πρέπει να αντιληφθεί τη σπουδαιότητα της μεταφοράς κονδυλίων για την αποκατάσταση των ζημιών στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Έχουμε ήδη καταθέσει τα σχετικά αιτήματα, αλλά χωρίς χρήματα και με μειωμένους τους κρατικούς πόρους κατά 70% δεν μπορούμε να κάνουμε τις απαιτούμενες παρεμβάσεις», δήλωσε.

ZENITH