Skip to main content

Τζιτζικώστας προς κυβέρνηση: Ασχοληθείτε άμεσα με το μετρό Θεσσαλονίκης

Ελπιδοφόρα χαρακτηρίζει την εισαγγελική παρέμβαση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Μήνυμα – απάντηση του υφυπουργού Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ στον Σόιμπλε.

«Ελπίζουμε η παρέμβαση του εισαγγελέα να βοηθήσει την κατάσταση, να φανεί ποιο είναι το πρόβλημα και οι αιτίες που κόλλησε το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης και με τη βοήθεια της νέας κυβέρνησης να ξεκινήσει και πάλι και να ολοκληρωθεί η κατασκευή του», είπε σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, για τις εξελίξεις στο πολύπαθο έργο.

Στη συνάντησή του με τον υφυπουργό Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ, ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε εκτενώς στην υπόθεση του μετρό, χαρακτηρίζοντάς το «σύγχρονο γεφύρι της Άρτας».

«Ζήτησα τη βοήθεια της κυβέρνησης ώστε να βρεθεί άμεσα λύση για ένα θέμα που ταλαιπωρεί επί σειρά ετών τους Θεσσαλονικείς, έχει καταστρέψει καταστηματάρχες και επιχειρήσεις, έχει επιβραδύνει την προσπάθεια που κάνουμε με τον τουρισμό και δεν επιτρέπει την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Το μετρό της Θεσσαλονίκης έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο γεφύρι της Άρτας. Η υπομονή όλων μας έχει εξαντληθεί. Περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση να ασχοληθεί άμεσα σοβαρά με το ζήτημα του μετρό. Τον ενημέρωσα για την πρόθεση που είχα να ζητήσω την παρέμβαση του εισαγγελέα για το έργο, μια πρωτοβουλία που ‘πάγωσε’ λόγω των πολιτικών εξελίξεων, αλλά σήμερα πληροφορηθήκαμε ότι ο εισαγγελέας παρενέβη στην υπόθεση. Ελπίζουμε αυτό να βοηθήσει την κατάσταση, να φανεί ποιο είναι το πρόβλημα και οι αιτίες που κόλλησε το έργο και με τη βοήθεια της νέας κυβέρνησης να ξεκινήσει και πάλι και να ολοκληρωθεί η κατασκευή του», τόνισε ο περιφερειάρχης.

Ο κ. Κουίκ από την πλευρά του δήλωσε ότι «σαφέστατα το έργο του μετρό είναι μια από τις προτεραιότητες που πρέπει να μπουν από την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα δημόσια έργα. Πόσο μάλλον όταν ταλαιπωρεί μια ολόκληρη πόλη. Αισθάνθηκα πάρα πολύ άσχημα για την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων. Μου θύμισε τις χειρότερες μέρες που περνούσε η Αθήνα όταν γινόταν το μετρό, αλλά τουλάχιστον εκεί φτιάχτηκε».

Ο κ. Κουίκ επίσης δεσμεύτηκε ότι θα ενισχυθεί η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την αποκέντρωση περισσότερων πόρων προς τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μάλιστα, σημείωσε ότι σύντομα αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι αφορά το θεσμό των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού κ. Βούτση προσανατολίζεται σε κατάργησή τους.

«Ο Σόιμπλε να λυπάται…»

Ο υφυπουργός όμως έστειλε και σειρά πολιτικών μηνυμάτων αναφορικά με τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων: «Επιτέλους η Βουλή θα νομοθετεί ως Βουλή των Ελλήνων κι όχι ως Βουλή της τρόικας. Αποκτήσαμε εθνική κυριαρχία. Οι όποιες δυσκολίες υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Ευρώπης πιστεύω ότι ως το τέλος του μήνα θα έχουν ξεπεραστεί. Έχει γίνει κατανοητό από την παγκόσμια κοινότητα ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο τη λιτότητα και ότι ενδεχόμενο στραπατσάρισμα της Ελλάδας θα σημαίνει (σε επίπεδο ντόμινο) και στραπατσάρισμα ολόκληρης της Ευρώπης. Η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε δε θα μας ξανακουνήσουν το δάχτυλο. Κι επειδή ο κ. Σόιμπλε είπε σήμερα ότι λυπάται τους Έλληνες πρέπει να του πούμε ότι οι Έλληνες χαμογελούν πλέον. Θα πρέπει εκείνος να λυπάται για τις πρακτικές και την πολιτική του».

Ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε τη στήριξή του στις προσπάθειες της χώρας στις διαπραγματεύσεις και τόνισε πως «βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή και μπροστά σε μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση».

ZENITH