Skip to main content

UBS: Η κρίση φέρνει δημοσιονομική προσαρμογή

Η κρίση δεν έχει τελειώσει, τονίζουν οι αναλυτές της UBS και εκτιμούν ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα αυτής θα είναι ο εναρμονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών της Ευρωζώνης.
Η Ευρωπαϊκή κρίση δεν έχει τελειώσει, διατυμπανίζουν οι αναλυτές της UBS και εκτιμούν ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα αυτής θα είναι ο εναρμονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με έκθεση των δύο αναλυτών του οίκου, Τζάστιν Νάιτ και Άντριου Ρόουαν, «τα μέτρα πολιτικής που ανακοινώθηκαν στην Ευρωζώνη κατά τους τελευταίους μήνες έχουν ήδη δημιουργήσει μηχανισμούς μεταφοράς των δημοσιονομικών πολιτικών».

Οι προτάσεις για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και επίσημες κυρώσεις για παραβάσεις των δημοσιονομικών κανόνων υποδηλώνουν ότι η Ευρώπη «τουλάχιστον κοιτάζει, αν δεν κινείται ήδη, προς μια δημοσιονομική ένωση».

Η γνώμη των δύο αναλυτών έχει ως αφετηρία το πακέτο των 750 δισ. ευρώ που εκπόνησαν από κοινού ΕΕ και ΔΝΤ, ως τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης που προκάλεσε η κατάσταση της Ελλάδας.

Επίσης, ως κομβικής σημασίας αξιολογούν τις προτάσεις για συντονισμό μεταξύ των εθνικών προϋπολογισμών. Εντούτοις, ο οίκος επισημαίνει ότι αν και πρόκειται για σημαντικό βήμα, πολλές κυβερνήσεις αντιδρούν, κάτι που σημαίνει ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς για την πραγματικότητα της δημοσιονομικής ενοποίησης.

Σύμφωνα με τους δύο οικονομολόγους της UBS το μονοπάτι της δημοσιονομικής ένωσης δεν είναι μόνο το πιθανότερο μακροπρόθεσμο σενάριο, αλλά πιθανότατα και το πλέον βιώσιμο τελικό στάδιο για την Ευρωζώνη. Υπό τέτοιες συνθήκες είναι που θα καταφέρει η ΕΕ να γεφυρώσει το χάσμα των spread μεταξύ των γερμανικών ομολόγων και των ομολόγων περιφερειακών χωρών όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

ZENITH