Skip to main content

UNOOSA: «Λήψη μέτρων για τη μείωση των διαστημικών αποβλήτων»

Περίπου 300.000 αντικείμενα βρίσκονται σε τροχιά στην περιφέρεια της Γης.
Απειλή για την ασφάλεια των διαστημικών πτήσεων και των δορυφορικών υπηρεσιών αποτελεί ο μεγάλος αριθμός αποβλήτων στο βαρυτικό πεδίο της Γης, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για Υποθέσεις Απώτερου Διαστήματος (UNOOSA).

«Η λήψη άμεσων μέτρων για τη μείωση των διαστημικών αποβλήτων αποτελεί κοινό συμφέρον για την ανθρωπότητα, κυρίως αν θέλουμε να προστατεύσουμε το διάστημα για τις επόμενες γενιές», υπογράμμισε ο διευθυντής του UNOOSA, Μάζλαν Οτμαν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε από την Βιέννη.

Οι δορυφόροι που δεν βρίσκονται σε λειτουργία, καθώς και πλειάδα αποβλήτων που παραμένουν σε τροχιά στη περιφέρεια του πλανήτη έχουν καταστήσει το διάστημα επικίνδυνο όχι μόνο για τους αστροναύτες, αλλά και για τους εν ενεργεία δορυφόρους.

«Η αύξηση του αριθμού των δορυφόρων έχει πολλαπλασιάσει τα διαστημικά απόβλητα που αποτελούν διαρκή κίνδυνο για συγκρούσεις», υπογράμμισε ο UNOOSA.

Σύμφωνα με έκθεση που έγινε από το Ινστιτούτο Space Security Index το 2008 περίπου 300.000 αντικείμενα μεγέθους από ένα έως 10 εκατοστά προερχόμενα σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπινη δραστηριότητα βρίσκονταν σε τροχιά στην περιφέρεια της Γης.

Με ταχύτητες που φτάνουν τα χιλιάδες χιλιόμετρα την ώρα «ακόμα και τα πιο μικρά απόβλητα μπορούν να προκαλέσουν ζημιές σε μια διαστημική μηχανή», παρατηρεί η έκθεση του UNOOSA.

Οι ζημιές στους δορυφόρους μπορεί να έχουν άμεσες επιπτώσεις στιςδραστηριότητες στην Γη, για παράδειγμα στην τηλεφωνία, το ραδιόφωνο,την τηλεόραση, τις υπηρεσίες μετεωρολογίας και τις τραπεζικέςυπηρεσίες.


ZENITH