Skip to main content

Urban Act: Δίνοντας χρώμα στα σχολικά κτήρια της πόλης (φωτο)

Η ομάδα που "ζωντανεύει" και διώχνει το γκρίζο από τα σχολικά κτήρια στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα, μιλάει στη Voria.gr.

της Σοφίας Παπαμαυρουδή

Τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα όνειρα του καθενός, μέσα από τη δική τους εικαστική ματιά επιχειρούν να αποτυπώσουν τα μέλη της ομάδας Urban Act, μεταμορφώνοντας με τις τοιχογραφίες τους τα γκρίζα κτίρια, σε πηγή έμπνευσης για μαθητές, καθηγητές, ακόμη και περαστικούς.

Η Urban Act παρεμβαίνει εικαστικά στο αστικό τοπίο με την δημιουργία υπαίθριων τοιχογραφιών, φεστιβάλ και εκθέσεις. Οι τοιχογραφίες, σύμφωνα με τους ίδιους, αποτυπώνουν τις ιδέες και την ενέργεια των καλλιτεχνών για έκφραση και δημιουργία και την ανάγκη για την οικειοποίηση του δημόσιου χώρου.

Image
bik (2)
Image
bik

 


Μάλιστα πολλές είναι οι τοιχογραφίες τους σε σχολεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την Τούμπα, τους Αμπελόκηπους, τον Εύοσμο αλλά και περιφερειακά στο Καλοχώρι, τα οποία δίνουν στην πόλη περισσότερη ζωντάνια, αντικαθιστώντας τις γκρίζες επιφάνειες της με πολύγχρωμους καμβάδες.

Ύστερα από 3 χρόνια δράσης, η ομάδα παραμένει σταθερή στους στόχους της, έχοντας ως όραμα, όπως αναφέρουν τα μέλη της στη Voria.gr, να σπρώξουν τους πολίτες έξω από τα "κλουβιά", να βγουν στους δρόμους, να συνδιαλλαχτούν, να μιλήσουν και να κοιτάξουν, βάζοντας χρώμα και φαντασία στη ζωή τους.

Σε ό,τι αφορά την πηγή έμπνευσης της Urban Act, η ομάδα εξηγεί ότι η θεματολογία πηγάζει από διάφορες «εικόνες» και «ανάγκες» (περιβάλλον, αθλητισμός, πολιτισμός κλπ) των καλλιτεχνών, αλλά και του ίδιου του κόσμου με τον οποίο έρχονται σε επαφή.

“Το σημαντικότερο όλων είναι ο χώρος που θα δώσει η σχολική κοινότητα στο να αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τον καλλιτέχνη και σε αυτό που θα προσπαθήσει ο ίδιος να αποτυπώσει αφουγκραζόμενος με τον εικαστικό του τρόπο ανάγκες, επιθυμίες, όνειρά κ.α.), αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με τη συνδρομή, επώνυμων καλλιτεχνών της graffiti και street art σκηνής και δημόσιων – ιδιωτικών φορέων και συλλόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι κύριες δράσεις της ομάδας εστιάζονται στην υλοποίηση δημόσιων τοιχογραφιών και στην καλλιέργεια της ποδηλατικής κουλτούρας μέσα από προγράμματα μικρού και μεγάλου βεληνεκούς, εκδηλώσεις, φεστιβάλ, εκθέσεις και εκδόσεις.

 

Image
W (2)

 


Συγκεκριμένα, η ομάδα πλέον υλοποιεί το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια», υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και του εκάστοτε δήμου, το οποιο περιλαμβάνει τρεις υποδράσεις, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους μαθητές να παρακολουθήσουν, αλλά και να συμμετέχουν στη μεταμόρφωση των σχολείων τους.

Οι τρείς υποδράσεις λοιπόν είναι:

 

  • H δημιουργία μιας μεγάλης κεντρικής τοιχογραφίας στον εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο του σχολείου με ιδιαίτερη έμφαση στις εξωτερικές δημόσιες επιφάνειες, για την αλληλεπίδραση του έργου με την ευρύτερη τοπική κοινότητα.
     
  • Σεμινάρια στους μαθητές με μια ζωντανή δημιουργία ενός graffiti έργου και συζήτηση για την ιστορία και τις τεχνικές του graffiti και της τοιχογραφίας.
     
  • Η συμμετοχή των μαθητών στη δημιουργία δικών τους προσχεδίων τα οποία  αποτυπώνουν σε χαμηλότερες επιφάνειες.
Image
AIGALEO (21)

 

Image
DSC_0098

Το πρόγραμμα της Urban Act χρηματοδοτείται από φορείς , προγράμματα μέχρι και από χορηγίες-υποστηρικτές, σύμφωνα με την όμάδα, ενώ αρκετές φορές υπάρχει σημαντική συνεισφορά και από τα παιδιά τα οποία συμμετέχουν.

“Παρά την άσχημη οικονομική κατάσταση, οι καλλιτέχνες στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις το πρόγραμμα. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε και δεν μπορεί να υλοποιηθεί”, αναφέρει η ομάδα.

Οι πρόσφατες μεγάλές δράσεις της Urban Act, ήταν η δημιουργία της τοιχογραφίας στο κτήριο σιλό του ΟΛΠ, μια σειρά σχολείων στην Αττική και η έκθεση στην Τεχνόπολι στο bikefestival.

Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές δράσεις της, η ομάδα αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθεί για ακόμη μια χρονιά στη Θεσσαλονίκη η Posterbikeart exhibition, (αυτή τη φορά με πολλές εκπλήξεις όπως λέει, ενώ  επίκειται και μια σειρά μεγάλων τοιχογραφιών.

Image
18

 

Image
DSCN2545

 


Επικοινωνία:

urbanact.gr  
facebook.com/zografizontasxolikaktiria
bikeart.gr  
facebook.com/bikeart.gr

 

Business Story
Off

ZENITH