Skip to main content

Βαρουφάκης: Oι εταίροι υπονομεύουν τη διαπραγμάτευση

Ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να υποστηρίζει σε συνεργάτες του ότι οι εταίροι δεν παίρνουν το έτοιμο ελληνικό κείμενο προτάσεων.

Το έντονο κλίμα που επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας επιβεβαιώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, οι οποίοι διαπιστώνουν πιέσεις και σκλήρυνση στάσης από τους εταίρους, «όσο πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και συμφωνία».

Όπως τονίζεται, ενώ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, έχει ήδη ενημερώσει τους ομολόγους του ότι έχει έτοιμο κείμενο προτάσεων, ο Αυστριακός Βίζερ του είπε να μην το στείλει, υποστηρίζοντας δημοσίως ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προτάσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για σκηνικό υπονόμευσης της διαπραγμάτευσης που έχει στηθεί από κάποιους στην ευρωζώνη. «Πασχίζουμε να τους πείσουμε. Η αγωνία είναι κοινή, αλλά να ξέρετε ότι είναι και δική τους. Κανένας δεν θέλει να δει αυτή τη διαδικασία να εξωκοίλει. Από τις 25 Ιανουαρίου προσωπικά ήμουν απολύτως σίγουρος ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα γίνεται όλο και πιο σκληρή, θα υπάρχουν τέτοιου είδους τακτικές υπονόμευσης ακόμη και της ίδιας της διαπραγμάτευσης μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ήλπιζα ότι μπορεί να ήμουν πολύ απαισιόδοξος. Τελικά απεδείχθη ότι δεν ήμουν απαισιόδοξος. Ότι έτσι γίνεται», φέρεται να δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ.

Πάντως, ο ίδιος φέρεται να διαψεύδει τα περί φραστικών επιθέσεων εναντίον του. «Δεν υπάρχουν μαχαιριές σε προσωπικό επίπεδο. Εκεί που υπήρξε ένα κλίμα απογοητευτικό είναι η αναντιστοιχία στο κλίμα των προηγούμενων ημερών σε σχέση με σήμερα. Δεν μου κάνει εντύπωση», είπε, σύμφωνα με τους κύκλους του Μαξίμου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο ΥΠΟΙΚ εμφανίζεται κάθετα αντίθετος στο να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις, ενώ πιέζει και για να μην επεκταθεί  το μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. «Δεν ζητούν να μειώσω τις επικουρικές συντάξεις 90%, αλλά σου λέει το είχε περάσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Αν δεν το κάνεις είναι πισωγύρισμα. Ζητάμε να μην επεκταθεί το μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Να το κάνω; Θα βοηθήσει την ελληνική κρίση το να έχουμε αυτή τη στιγμή μια πλειάδα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας σε μια αγορά που έχει καταρρεύσει έτσι κι αλλιώς; Και θα δημιουργήσουμε κι άλλους άστεγους; Αυτή είναι η λύση;», φέρεται να δήλωσε.

Ο κ. Βαρουφάκης πάντως δηλώνει αισιόδοξος για συμφωνία, καθώς, όπως φέρεται να υποστηρίζει, «το κοινό συμφέρον μας είναι να βρούμε μια λελογισμένη συμφωνία η οποία να σταματάει την κρίση εδώ και να μην την τροφοδοτεί ακόμη».

ZENITH