Skip to main content

WSJ: Η Ελλάδα πουλάει κρατική περιουσία

Ένα νέο δημοσίευμα, αυτή τη φορά από τη Wall Street Journal, έρχεται να αναζωπυρώσει τις φήμες σχετικά με την πώληση κρατικής περιουσίας από την κυβέρνηση, με στόχο την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλε
Ένα νέο δημοσίευμα, αυτή τη φορά από τη  Wall Street Journal, έρχεται να αναζωπυρώσει τις φήμες σχετικά με την πώληση κρατικής περιουσίας από την κυβέρνηση, με στόχο την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Μάλιστα, η εφημερίδα στο σημερινό άρθρο αναφέρει ότι η Ελλάδα και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες προγραμματίζουν πωλήσεις-ρεκόρ για φέτος.

Μάλιστα, στο άρθρο η συγκεκριμένη τακτική των κυβερνήσεων παρουσιάζεται ως μια συνήθης πρακτική, η οποία ωστόσο φέτος αναμένεται να ενταθεί, λόγω της τεράστιας κρίσης χρέους στην Ευρώπη. Τη λίστα της εφημερίδας, πέραν της Ελλάδας, συμπληρώνουν η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία.

Εκτιμάται ότι οι πωλήσεις κρατικού ενεργητικού, όπως γραφεία και γη, στην Ευρώπη αναλογούσαν στο 2%-2,5% του συνόλου πωλήσεων ενεργητικού την τελευταία τετραετία. Το ποσοστό αναμένεται να διπλασιαστεί φέτος, σύμφωνα με την εταιρεία-κολοσσό της κτηματαγοράς CB Richard Ellis.

Για την Ελλάδα εκτιμάται ότι οι πωλήσεις θα είναι άμεσες, καθώς, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η κυβέρνηση έχει διορίσει την εταιρεία Lazard Ltd, ως σύμβουλο επί των δημόσιων οικονομικών, και προκειμένου να αποφασίσει τον αριθμό και το μέγεθος του κρατικού ενεργητικού που πρέπει να πωληθεί. Παράλληλα, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει την ίδρυση ενός επενδυτικού trust για την κτηματαγορά, στο οποίο θα μεταφέρει ένα μεγάλο μέρος του σχετικού χαρτοφυλακίου του.

Ωστόσο, ο  διευθυντής της CB Richard Ellis, Ρίτσαρντ Χόλμπερτον, προειδοποιεί ότι η εν λόγω πρακτική μπορεί να μην είναι και ιδιαίτερα αποτελεσματική για τις κυβερνήσεις: «είναι ξεκάθαρο ότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να ξεφορτωθούν ακίνητη περιουσία σε μεγάλη κλίμακα. Αυτό που παραμένει ασαφές είναι αν αυτή η κίνηση θα βοηθήσει τα ταμεία του. Η κίνησή τους θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στην κτηματαγορά».

ZENITH