Skip to main content

WSJ: Μικρή η ελπίδα χρηματοδότησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Στη κρίση ρευστού που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal, τονίζοντας πως είναι μικρή η ελπίδα για οικονομική βοήθεια σύντομα από την υπόλοιπ

Στη κρίση ρευστού που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal, τονίζοντας πως είναι μικρή η ελπίδα για οικονομική βοήθεια σύντομα από την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν και η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε μια παράταση του προγράμματος διάσωσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στο ρευστό από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

«Για να «ξεκλειδώσει» αυτά τα λεφτά, θα χρειαστεί να συμφωνήσει η χώρα σε ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα μέτρων λιτότητας και αναδιοργάνωσης της οικονομίας με τους πιστωτές της, και να τα περάσει σε νόμο» τονίζεται στο άρθρο, σημειώνοντας πως αυτή η διαδικασία αναμένεται να απαιτήσει μήνες διαπραγματεύσεων. 

Σύμφωνα πάντως με την Wall Street Journal, χρόνος δεν υπάρχει καθώς η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει το δάνειο του ΔΝΤ ύψους 1,5 δισ. ευρώ μόνο τον Μάρτιο, με την πρώτη δόση των σχεδόν 300 εκατ. ευρώ να είναι την Παρασκευή.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης τονίζουν ότι η Αθήνα, παγιδευμένη ανάμεσα στα μειούμενα φορολογικά έσοδα και στις απαιτήσεις για αποπληρωμή χρέους προς το ΔΝΤ, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών της πριν από το τέλος Μαρτίου.

«Η ευρωζώνη είναι απίθανο να χαριστεί στην Αθήνα, ακόμη κι αν ξεμείνει από μετρητά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε πως τα ταμειακά διαθέσιμα της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να διαρκέσουν μέχρι τον Μάιο, με την προϋπόθεση ότι τα φορολογικά έσοδα δεν θα συνεχίσουν να υποχωρούν. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν εκφράσει την αγανάκτησή τους με τις υποσχέσεις της νέας κυβέρνησης ότι θα επιτρέψει στους πολίτες να πληρώσουν παλαιότερους φόρους σε 100 δόσεις.

 

ZENITH