Skip to main content

WSJ: Θα μπορούσε η Ελλάδα να καταλήξει με δύο νομίσματα;

Τη δυνατότητα ενός τρίτου δρόμου για την Ελλάδα που προβλέπει παραμονή της χώρας στο ευρώ με εισαγωγή παράλληλου νομίσματος αναλύει η Wall Street Journal.

Τη δυνατότητα ενός τρίτου δρόμου για την Ελλάδα που προβλέπει παραμονή της χώρας στο ευρώ με εισαγωγή παράλληλου νομίσματος αναλύει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, αν και κάποιοι πιστεύουν πως η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στο ευρώ, ανεξαρτήτως κόστους, ενώ άλλοι θεωρούν πως η χώρα θα ήταν καλύτερα με το δικό της νόμισμα, το οποίο θα μπορούσε να υποτιμηθεί κατά βούληση, αντί αυτών θα μπορούσε να υπάρξει ένας τρίτος δρόμος: η Ελλάδα να διατηρήσει το ευρώ και να έχει και ένα άλλο νόμισμα.

Όπως έχουν τα πράγματα, τονίζει η WSJ, η χώρα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που λήγουν τον επόμενο μήνα, ενώ θα δυσκολευθεί να πληρώσει δημόσιους υπάλληλους και συνταξιούχους μετά το τέλος του Απριλίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια πτώχευση θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σταματήσει να υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες μέσω του προγράμματος επείγουσας παροχής ρευστότητας. Χωρίς τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν γρήγορα αντιμέτωπες με την απόσυρση καταθέσεων. Η δε ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ασκήσει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να αποφύγει την πτώχευση τραπεζών, κατά την WSJ.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει, τέλος, πως ως μέτρο έκτακτης ανάγκης, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να τυπώσει γραμμάτια (υποσχετικές IOUs) που θα μετρούσαν ως νόμισμα. Στο βαθμό που οι άνθρωποι αμφέβαλαν ότι τα γραμμάτια αυτά θα μπορούσαν ποτέ να εξαγοραστούν στο άρτιο (100%) θα μπορούσε να υπάρξει μια δευτερογενής αγορά που θα προσφέρει μια συναλλαγματική ισοτιμία των χρεογράφων αυτών με ευρώ. Έτσι, αυτομάτως, η Ελλάδα θα έχει δύο νομίσματα. Το ευρώ ως επίσημο σημείο αναφοράς και τα IOUs που θα μπορούσαν να εκδοθούν πλήρως και ελεύθερα από την ελληνική κυβέρνηση.

ZENITH