Skip to main content

Ξανά στις αγορές κεφαλαίων η Ελλάδα, πράγματι!

Η Voria.gr είχε προαναγγείλει από 20ημέρου ότι στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν το ενδεχόμενο να «βγουν» στην ελεύθερη αγορά για να κάνουν μια μικρή έκδοση εντόκων γραμματίων.
Η Voria.gr είχε προαναγγείλει το γεγονός από 20ημέρου. Τότε, είχε γράψει για πρώτη φορά ότι στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν το ενδεχόμενο να «βγουν» στην ελεύθερη αγορά, για να κάνουν μια μικρή έκδοση εντόκων γραμματίων, ως ένα είδος τεστ, για να μετρηθούν οι όποιες αντοχές.

Την περασμένη εβδομάδα, με νεώτερο ρεπορτάζ, εξηγήθηκαν και οι έτεροι, πραγματικοί, λόγοι που οδηγούν το υπουργείο Οικονομικών σε αυτήν την απόφαση. Αφορούσαν στην πρόβλεψη που υπάρχει στο Μνημόνιο και κάνει λόγο για αναγκαστική προσφυγή της χώρας στις ελεύθερες αγορές, σε 18 μήνες από τώρα, προκειμένου να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των δανειακών της υποχρεώσεων. Οπότε, αργά ή γρήγορα, οι αντοχές θα πρέπει να μετρηθούν αναγκαστικά. Απλώς, το τελευταίο 24ωρο, αυτή η πληροφορία επιβεβαιώνεται από πολλές και διαφορετικές πηγές, και θεωρείται, περίπου, δεδομένη.

Η κίνηση θα γίνει στα μέσα Ιουλίου, το ποσό θα είναι μικρότερο των 5 δισ. ευρώ, αλλά το επιτόκιο παραμένει άγνωστο. Αυτό, άλλωστε, θα είναι και λυδία λίθος, που θα κρίνει την επιτυχία ή όχι του εγχειρήματος. Στο υπουργείο Οικονομικών αποφεύγουν να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη, αν και δείχνουν να είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι. Άλλωστε, αυτό θα είναι το πρώτο τεστ της Ελλάδας στις αγορές, μετά το απαγορευτικό των προηγούμενων μηνών. Οπότε όλοι, εντός κι εκτός συνόρων, το περιμένουν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

ZENITH